
Nürnberg, Türkiye’de çok bilinmeyen ve bize göre biraz underrated kalmış bir şehir. Belki bu az bilinirliğininin nedeni, şehrin İkinci Dünya Savaşı sırasında neredeyse tamamen tahrip edilmesidir ama şunu kesinlikle söyleyebiliriz ki Nürnberg hem tam bir Ortaçağ kenti, hem de Almanya’nın en modern şehirlerinden biri.
Şehir, bazı isimlerle ünlü. Bunlardan biri Albrecht Dürer, diğeri Adolf Hitler. Biri insanlık tarihine ne kadar güzel etki ettiyse, diğeri o kadar kötü etkiler bıraktı. Almanlar Albrecht Dürer ile övündükleri gibi, Adolf Hitler’i de halı altına süpürmüyor, geçmiş tarihi tüm detaylarıyla müzelerinde anlatıyorlar.
Bu arada yukarıdaki fotoğrafta plazalar, rezidanslar olmaması sizi yanıltmasın; şehirde toplu taşıma ağı çok yaygın ve olanaklara erişim oldukça yüksek. Ayrıca şehirler arası ulaşım da çok kolay ve fiyatlar -onların kazandığı ücretlere göre- oldukça uygun. Uygun demişken yanlış anlaşılmasın, şehirler arası ulaşım uygun olsa da toplu taşıma pek uygun değil, hatta Almanya’nın en pahalı toplu taşıma sistemlerinden biri Nürnberg’de; dolayısıyla hemen herkesin arabası/bisikleti var. Detaylar ulaşım başlığında.
Ne zaman gidilir?
Nürnberg, Noel Pazarları’yla ünlü bir şehir, dolayısıyla biz tekrar gidecek olsak, yine Noel zamanı gitmek isterdik. Nürnberg’de Noel Pazarları, 27 Kasım – 24 Aralık tarihleri arasında kuruluyor ve gerçekten Avrupa’nın en güzel Christmas Market’lerinden biri diyebiliriz. Yalnız, Noel zamanı gitmenin tek kötü yanı; NÜRNBERG ÇOK ÇOK ÇOK SOĞUK.
Şehrin bahar, yaz aylarında da ayrı bir güzelliği olur diye düşünüyoruz çünkü Nürnbergli arkadaşımız, yaz aylarında da çeşitli festival ve eğlencelerin düzenlendiğini, şehrin oldukça hareketli olduğunu söyledi. Ayrıca, toplu taşıma çok pahalı olduğu için de bisiklet kullanımı çok yaygın. Güzel havalarda keyifli olacağını düşünüyoruz.

Nerde kalmalı?
Konaklama işi tamamen bütçe ve tercihlerle alakalı ama biz genelde Airbnb’yi kullanmaya çalışıyoruz, çünkü hem kaldığımız evdeki insanlarla sohbet etmeyi seviyoruz hem de otellere göre çoğu zaman daha ekonomik oluyor. Biz, son gezimizde arkadaşımızın evinde kaldık, dolayısıyla otel veya Airbnb seçenekleri sunamıyoruz ama toplu taşıma pahalı olduğu için Old Town‘a (Almanların deyimiyle Aldstadt) yakın bir yerlerde kalmanızı öneririz.
Pahalı mı?
Bavyera bölgesi, Almanya’nın en pahalı bölgesi diyebiliriz. Bavyera’nın en pahalı şehri de Münih, ardından Nürnberg. En pahalı şeyler ise şehir içi toplu taşıma, konaklama ve yeme-içme. Tabi ki bir İskandinavya pahalılığı kadar olmasa da, Prag/Budapeşte gibi şehirler kadar da ucuz değil.
Fiyatlara bazı örnekler:
Yerli bira restoranda/markette: 3,5 Euro / 1 Euro
Su restoranda/markette: 2 Euro / 0,50 Euro
Tek yön toplu taşıma bileti: İnternetten alırsanız 2,80 Euro / Otomattan alırsanız 3,20 Euro.
Şehre Ulaşım ve Şehir İçi Ulaşım
Nürnberg’e, İstanbul’dan direkt uçuşlar var. Yazıyı yayınladığımız 5 Ocak itibarıyla en ucuz gidiş Nisan ayında 390 lira olarak görünüyor. Ancak, Stuttgart, Berlin, Frankfurt, Münih gibi şehirlere uçak biletleri genel olarak daha ucuz. Dolayısıyla Almanya’nın veya Avrupa’nın başka bir şehrinden (mesela Prag) Nürnberg’e ulaşmak daha uygun olabilir.
Şehir içi ulaşımı biz sadece Nazi Documentation Center’a giderken kullandık; çünkü Old Town’dan oldukça uzak. Onun dışında gezilecek çoğu yer birbirine yakın ve yürüme mesafesinde.
Gezilecek Yerler
1. Weisgerbergasse:
Nürnberg’in en fotojenik ve şirin sokağı! Sokaktaki evlerin hepsi birbirinden güzel ve tarihi. Yaklaşık 200 metrelik sokak boyunca restoranlar ve cafeler var. Bizim önerimiz, sokağın girişindeki Bergbrand Rösterei‘de bir kahve molası vermeniz.

2. Nürnberg Kalesi:
Diğer adlarıyla; Imperial Castle/Kaiserburg’a giriş ücretsiz!
Kalenin manzarası çok güzel ve tüm Nürnberg’i görebiliyorsunuz. Günümüzde tüm surlarının ayakta kalmasıyla ünlü olan kalenin tarihi, Ortaçağ’a uzanıyor.

3. Hauptmarkt:
Nürnberg’in merkezi diyebiliriz bu meydana ve şehirle ilgili en sembolik birkaç yapı burada bulunuyor. Aşağıda listeledik:
*Frauenkirche: Diğer adıyla Church of our Lady; Nürnberg’in en önemli kiliselerinden biri ve Hauptmarkt’ın tam önünde heybetli bir şekilde duruyor. Kilisede; Albrecht Dürer, Adam Kraft ve Michael Wolgemut’un eserleri bulunuyor.
*Schönner Brunnen/Beautiful Fountain: 14. yüzyılda inşa edilen, yaklaşık 20 metrelik, ilk bakışta bir kilisenin parçasıymış gibi duran bu çeşme de Nürnberg’in en önemli yapılarından biri.
*Christkindlesmarkt: Geldik yazının ve Nürnberg’in en güzel kısmına. Almanlar, Noel Pazarları’na Christkindlesmarkt diyorlar ve bizce Nürnberg’deki Noel Pazarı Avrupa’nın en güzellerinden biri. Bu kadar ünlü olmasının nedeni de pazarda çok fazla çeşit olması ve bu işi gerçekten çok iyi yapmaları diye düşünüyoruz.
Christkindlesmarkt’ın bizim için ennn güzel yanıysa; gün boyu buz gibi havada dolaştıktan sonra, akşam saatlerinde buraya uğrayıp; karlı havada arkadaşlarla bir kadeh buharı üstünde Glühwein içerek ısınmak.
Romantizmi bir kenara bırakırsak; buraya uğrarsanız mutlaka bir bardak Glühwein için, Almanların favori yiyecekleri sosisin tadına bakın ve o mükemmel wafflelardan yemeden dönmeyin! (Waffleın kokusu size de geldi mi?)
Avrupa’nın En Güzel Noel Pazarları blog yazımız için şöyle buyrun.

*Nürnberger Kinderweihnacht: Nürnbergliler Noel Pazarı olayını çok iyi yapıyor demiştik. O kadar ki; çocuklar için ayrı bir Noel Pazarı yapmışlar. Burada gezerken kendinizi çocukluğunuzda izlediğiniz çizgi filmlerde buluyorsunuz ve Nürnbergli çocukların ne kadar şanslı olduklarını düşünüyorsunuz ister istemez. Pazardaki dükkanların çoğu waffle satıyor ve kokular inanılmaz!
4. Documentation Center Nazi Party Rally Grounds:
Nürnberg’in -maalesef- Adolf Hitler ile de ünlü olduğunu söylemiştik. Kendisi, zamanında Almanya’nın kurtarıcısı olarak görülerek çok büyük bir oy çoğunluğuyla başa geliyor ve sonrasında olanları hepimiz az çok biliyoruz. Şehir de Hitler’in en sevdiği Alman kenti oluyor ve neredeyse tüm faaliyetlerini burası üzerinden yürütüyor. Öyle ki, kendisi için devasa bir kompleks inşa ettiriyor. Günümüzde kısaca “Doku-center” olarak bilinen bu yapı artık müze olarak kullanılıyor ve Nazizm’in süreçlerini, başından sonuna kadar, fotoğraflarla ve videolarla, çok çarpıcı bir şekilde anlatıyor. Nürnberg’de 3 gün kaldık ve en keyifsiz günümüz bu müzeye geldiğimiz gündü..

Bu arada, burası aslında kompleks bir yapı ve içeride Roma’daki Kolezyum’un çakması gibi duran devasa bir yapı da var. Bunun nedeni de Hitler’in Roma Mimarisi’ne takıntılı olmasıymış. Hitler, Kolezyum’unu bitiremeden kendisi bitmiş bu arada; dolayısıyla bitmemiş yapı Hitler’den çirkin bir hatıra gibi duruyor içeride. Arkadaşımızdan öğrendiğimize göre Alman Hükümeti, bu yapıları -güvenlik önlemleri dışında- hiçbir şekilde yenilemiyormuş, yani Nazi döneminde oldukları gibi günümüze gelmişler.
Giriş: Öğrenci 1,5; tam 6 Euro.

*Zeppelinfeld: Hitler’in halka ve askerlere seslendiği meydanmış. Hitler’in konuşma yaptığı balkonumsu yapı ve her şey, Kongre Salonu’nda olduğu gibi tüm soğukluğuyla Nazi dönemindeki haliyle günümüze ulaşmış. Bu meydanı ve yapıyı Hitler’le ilgili çoğu belgeselde görüp, bir de gerçekten buraları ziyaret edince üzülmemek elde değildi..

5. Ehekarussell:
Weißer Turm‘un hemen yanında yer alan bu heykel, 1984 yılında Jürgen Weber tarafından yapılmış ve evliliğin evrelerini hiçbir heykelde görmediğiniz şekilde anlatıyor. Ne demek istediğimizi anlamak için heykelin etrafında 360 derece dönmeniz ve her bir heykeli incelemeniz, sonra da bol bol güldüğünüz için bize teşekkür etmeniz gerekiyor… :p
6. Adlerparkhaus:
Burası aslında gezilecek bir yer değil, sadece bir otopark. Ancak otoparkın 6.katından manzara çok güzel olduğu için burayı gezilecek bir yer gibi yazalım ki faydalı olsun dedik. Giriş ücretsiz. Öylece girin, yukarı çıkın, güneşin batışını ve sokakları izleyin!

7. Köprüler ve çevresi:
Nürnberg Old Town, Pegnitz nehriyle ikiye bölünüyor, dolayısıyla nehir üzerinde bol bol köprü var ve hepsi ayrı güzel manzaralar sunuyor. Üzerinden geçtiğimiz ve en beğendiğimiz köprüleri aşağıda yazdık : )
*Maxbrücke: Şehirdeki en eski taş köprü. Unschlittplatz ile Maxplatz’ı birbirine bağlıyor.
*Henkersteg: 1595 yılında inşa edilmiş ahşap köprü, adını cellat anlamına gelen Hangman veya Henker kelimelerinden alıyor. Ortaçağ’da, celladın halk arasında karışmasına izin verilmediğinden köprü kapalı olarak inşa edilmiş.
*Kettensteg: Kelime anlamı zincir köprü olan Kettensteg, Avrupa’daki en eski demir asma köprü. Old Town’ın girişindeki surların hemen yanında yer alıyor. Buradan geçince karşınıza ” Weisgerbergasse” ve “Bergbrand Rösterei” çıkacak.
*Museumsbrücke: Lorenzkirsche tarafından gelirken, Noel Pazarı’na gitmek istiyorsanız büyük ihtimalle bu köprüden geçeceksiniz. Köprü üzerinden geçerken Holy Spirit Hospital’i göreceksiniz; fotoğraf çekmek için güzel bir nokta.

*Holy Spirit Hospital:
Eskiden hastane olan bina günümüzde müze ve restoran olarak kullanılıyor. Bir hastane için zaten çok güzel :p

8. Albrecht Dürer ve Evi:
Albrecht Dürer, 1471-1528 tarihleri arasında yaşamış, Nürnberg’de doğup, Nürnberg’de ölmüş, zamanının çok çok ilerisinde bir ressam. Hayatını ve kendisiyle ilgili detayları uzun uzun anlatmak isterdik ama meraklısını Google’a sevk edelim. AD’nin evi, Nürnberg Kalesi’nin hemen dibinde yer alıyor. Bu bölgeyi de yürüyerek gezmenizi öneririz, evlerin hepsi çok güzel.
En ünlü çalışmalarını aşağıda linkledik. Fotoğraf gerçekliğinde çizdiği tavşan ve gerçeğini hiç görmeden, okuduğu tasvirler üzerine çizdiği gergedan resimleri, gerçekten zamanının çok ötesindeymiş.
1502 yılında çizdiği “Feldhase“
1515, “Rhinocerus“
Giriş: öğrenci 1,5; tam 6 Euro.

9. Gostenhof Bölgesi (Goho):
Gostenhof, Nürnberg’in en ilginç mahallesi diyebiliriz çünkü mahalleyi oluşturan kalabalık Türkler ve Hipsterlar. Sokakta yürürken bir anda sanki özerk bir bölgeye girmiş gibi etrafınızda “simit, baklava, kahvehane, çiğ köfte, döner, mobilyacı” gibi kelimeler ve tabelalar beliriyor. Bizi Instagram’dan takip edenler, bir kahvehanenin yanından geçerken çalan Müslüm Gürses playlistini Nürnberg storylerinde bulabilir. Bu konu bir yandan sevindirici; çünkü Bavyera yemeklerini sevmediyseniz buralarda hemen bir kebapçı vs. bulabilirsiniz. Diğer yandan üzücü; çünkü sanki beceremiyormuşuz gibi, izole bir şekilde, içinde yaşadığımız toplumun dilini dahi öğrenmeden yaşayabildiğimizi gösteriyor.
Bu bölgeye kısaca Goho denme sebebi ise Londra’daki Soho bölgesine bir göndermeymiş. 🙂
10. Neues Müzesi:
Old Town’da yer alan en modern mimari yapılardan biri burası olmalı. Biz müzenin içine girdik ama sergileri dolaşmadık. Mimari açıdan göze oldukça güzel görünen müzenin merdivenleri en güzel kısmı.
Giriş: Gezeceğiniz alana göre değişmekle birlikte 4-7 Euro arası. Pazartesi günleri kapalı.
11. Handwerkof:
El yapımı hediyelik eşyalar, antikacılar ve butiklerin olduğu küçük bir bölge burası. Girdiğimiz dükkanların hemen hepsi çok çok pahalıydı ve işletme sahipleri genel olarak fotoğraf ve video çekimine karşılar. Yine de dolaşmak için güzel bir seçenek.
Geldik bu yazımızın sonuna. Nürnberg Yeme-İçme Rehberi’nde görüşmek üzere!
Nürnberg’ten 1 saat mesafede olan Romantik Ortaçağ kenti Rothenburg ob der Tauber Gezi notları için ise şuraya tık tık.
Sevgiler, TIME TO GO!
Bizi Instagram’da takip etmek isterseniz şöyle buyrun.