Milos Gezi Rehberi: Kiklad Adalarının En Güzeli

Milos Gezi Rehberi

Beyaz kumların ve volkanik kayaların turkuaz sularla adeta dans ettiği, yediğimiz içtiğimiz her şeyin, gezdiğimiz her yerin bizde kalıcı izler bıraktığı Milos. Kikladların en güzeli, ve Yunan adalarının en “underrated” olanı bize göre. Türkçe ismi ise Değirmenlik.

Biz Milos’a 2 kez; ilki 2021 yılı Eylül ayında ve 2022 yılı Ağustos ayında gittik, ve tatilimizin sonunda kendimizi sürekli “buraya seneye tekrar gelelim” derken bulmaya başladık. Şimdi düşününce bunun başlıca sebebi, adanın tüm güzelliklerini çok sakin bir şekilde deneyimleyebilmekti galiba. Gördüğümüz en güzel gün batımlarından birini, bir manzara noktasında saatler önce sıraya girmeden, normal bir olaymış gibi yaşamıştık. Şimdiye kadar yüzdüğümüz en güzel plajlardan bazılarına, saçma bir otopark ücreti, tesis giriş ücreti vesaire saçmalıklara katlanmadan girebilmiştik.

Milos kendine has coğrafi özellikleri, mimarisi, restoranları ve ilk anda bizim favorilerimize giren plaj ve koylarıyla çok iyi bir yaz tatili seçeneği.

Milos Gezi Rehberi

Ne zaman gidilir?

Adanın en güzel olduğu aylar Mayıs-Ekim ayları arasında kalan tarihler. Temmuz ve Ağustos aylarında havanın çok sıcak; Mayıs ve Ekim aylarında da deniz tatili için soğuk kalabileceğini unutmamak gerek. Genel olarak en çok önerilen ay Eylül. Biz geçen yıl Eylül ayında gittiğimizde deniz hala çok güzeldi, hava gündüzleri sıcak, akşam hafif ferah bir hava vardı. Bu yıl da Ağustos ayında gittik, bize göre adanın daha güzel olan güney plajları rüzgardan dolayı dalgalıydı ve bu sene de kuzey plajları çok güzeldi. Geçen yıla göre Ağustos ayı çok daha kalabalıktı, biz Milos’a 3. kez gelecek olsak kesinlikle Eylül ayını tercih ederiz.

Yunan adalarında rüzgar problemi genel bir sorun, Milos’ta da Ağustos ve sonrasında havalar rüzgarlı olabiliyor. Yaz aylarında rüzgarlı havalarda adanın kuzey sahillerindeki plaj ve koyları tercih ederseniz hiç problem yaşamazsınız, ilkbahar ve sonbahar aylarında da tam tersi. Yazının devamında en güzel koylara ve plajlara değineceğiz.

Milos Gezi Rehberi

Adaya Ulaşım ve Adada Ulaşım

Milos’a Atina’dan direkt feribot seferi var. Hızlı feribotlar yaklaşık 3, normal feribotlar ise 5 ila 7 saatte adaya ulaşıyor. Diğer Yunan adalarından da sık sık seferler düzenleniyor. Yoğun sezon dışında sefer sayıları normal olarak azaldığı için bu dönemde yapılacak planlamalarda ekstra dikkatli olmak gerekebilir.

Feribot ile ulaşım içindirectferries ve “ferryhopper” websitelerinden seçeneklere bakabilirsiniz.

Milos’ta bir havalimanı var ancak buraya çoğu yerden direkt uçuş bulmak zor, aktarmalı uçuşları inceleyebilirsiniz.

Milos, -Girit veya Rodos kadar olmasa da- büyük bir ada. Adadaki en uzak noktalar arası araçla 40 dakika sürüyor. Toplu taşıma olsa da çok yaygın ve sefer saatleri düzenli değildir diye düşünüyoruz. Bir de giderseniz siz de göreceksiniz, adada herkes ya araba, ya motor, ya da bir ATV kullanıyor. 🙂 Özetle Milos’ta bir araç bulun da ne bulursanız bulun.. 🙂

Eğer bu yukarıda saydığımız araçlardan birini kiralamaya karar verdiyseniz bunu adadaki lokal firmalardan yapın, çünkü fiyat açısından çok fark ediyor. Bunun için biraz risk almak gerekiyor, çünkü yoğun dönemde adada araç kalmayabilir. Bir de normalde ekstra olan sigorta ücretleri fiyata zaten dahil olabiliyor.

Biz hep tatil öncesi araç kiralıyoruz, risk almamak adına. Bunun için de şu siteyi öneririz.

Milos Gezi Rehberi

Nerede kalalım?

Milos’ta bir aracınız olacaksa, kaldığınız yer çok önemli olmayacak. Adanın merkezi Plaka’da kalırsanız doğal olarak birçok restoran ve işletmeye yakın olacaksınız, yalnız burada park problemi yaşayabilirsiniz. Plaka dışında kalan mahalleler oldukça sakin.

Biz geçen yıl Papafragas Mağaraları’nın hemen yanındaki Papafragas Studios’ta kalmış ve çok memnun ayrılmıştık. Bu yıl da Zefiria köyünde Avra Studios’ta kaldık. Özetle siz de Plaka, Adamas/Adamantas, Pollonia, Pachena, Tripiti, Zefiria gibi yerlerdeki otellerde kalabilirsiniz. Ayrıca Klima ve Firapotamos’ta denize sıfır restore edilip airbnb evi olmuş çok tatlı balıkçı evleri var, fiyatları ortalamadan pahalı ama uygun sezonda airbnb’den incelenebilir.

Milos pahalı mı?

Yunan adalarına göre fiyatlar ortalama düzeylerde denebilir. Santorini ve Mykonos gibi adalara göre tabi ki daha uygun seviyelerde.

Yoğun sezon dışındaki aylarda -Eylül gibi- kiralık araç fiyatları ve otel fiyatları oldukça uygun oluyor. Bizim geçen yıl yaptığımız tatil, Euro yaklaşık 10 seviyelerindeyken -Kaş, Marmaris gibi yerlere göre- oldukça uygun fiyatlıydı. Burada bizim en çok önemsediğimiz kriter, ödenen para karşılığında alınan toplam fayda ve hizmetin kalitesi konusu. Yazının başında dediğimiz gibi, şimdiye kadar yüzdüğümüz en güzel plajların tümüne Milos’ta ücretsiz girdik. Saçma sapan şeylere saçma fiyatlar ödemedik burada. Restorana oturduğumuz sırada iyi bir yemek yiyip, günün sonunda o fiyata tamamen değen bir hizmet alacağımızı bilmek bizim için çok nadir bulunan ve değerli bir olay. 🙂

Herhangi bir kafede kahve: 2-3 euro

Ortalama bir öğlen yemeği kişi başı: 15-20 euro

Günlük araç kiralama fiyatı: 50-70 euro

Bizim 5 günlük marketten aldıklarımız ile evde hazırladığımız kahvaltı masrafımız ise 20 Euro’ydu.

*Gezilecek yerler ve En güzel Plajlar:

Güney Sahilleri:

1. Tsigkrado:

Milos’ta ulaşılması en zor plajlardan biri diyebiliriz. Adanın güneyinde yer alan bu plaja ulaşmak için oldukça dar bir geçitten yaklaşık 50 metre dik bir şekilde aşağı doğru indikten sonra tahta bir merdivenle de kumsala iniyorsunuz.

Aşağıdaki fotoğrafta da görebileceğiniz gibi uygun koşullarda buranın suyu müthiş oluyor. Doğal olarak herhangi bir tesis yok, o nedenle gölge işini önden düşünmek gerek.

Adamas veya Plaka’dan buraya araçla ulaşmak yaklaşık 20 dakika sürüyor.

2. Fyriplaka:

Tsigkrado’nun hemen yanında yer alan kardeş plaj. 🙂 Buraya ulaşım çook daha kolay; araçla zaten plajın çok yakınına kadar gidebiliyorsunuz, sonrası 5-6 dakika yürüyüş. Plajda bir işletme var, şezlong şemsiye kullanmak isterseniz. Bu işletmede yeme içme fiyatları gayet normaldi ama şezlong şemsiye bize pahalı gelmişti. (Bu yıl Ağustos ayında iki şezlong bir şemsiye 25 Euro’ydu.)

Rüzgarın güneyden esmediği günlerde burası çok güzel oluyor; deniz çok berrak ve plaj çok uzun olduğu için rahat bir deniz deneyimi açısından geçen yıl burayı çok sevmiştik.

Fyriplaka

3. Kleftiko Caves:

Kleftiko, Milos’un en ikonik noktalarından biri ve kara yoluyla ulaşım yok. Dolayısıyla buraya gelmek istiyorsanız bir tekne turu bulmanız şart.

Biz geçen yıl Delfinia Boat Tour‘u tercih ettik; yarım gün tur 40 Euro’ydu. Adanın etrafında gezen tüm gün turlar da var, fiyatları ortalama 80-100 Euro arasında değişiyor. Bu arada bu tur, denizin güzelliği ve görülen manzaralar açısından bizim katıldığımız en güzel turlardan biriydi.

*Kuzey Sahilleri:

4. Sarakiniko:

Milos’un tartışmasız en ikonik yeri diyebiliriz Sarakiniko için. Dalgaların aşındırdığı beyaz kireç taşlarının turkuaz sularla buluşması sonrasında ortaya çıkan manzara gerçekten görülmeye değer. Bir de akşama doğru bu taşların oluşturduğu gölgeler, siyah beyaz sanat filmlerinden çıkmış gibi duran görüntüler sunuyor.

Sarakiniko’da çok küçük bir kumsal dışında her yer fotoğraflarda gördüğünüz gibi kayalık. Bu kayalardan denize atlayıp, tekrar kayaların altından geçip içerideki bir havuz-mağaradan yukarı çıkabiliyorsunuz. Sarakiniko’ya geldikten hemen sonra, havlularımızı ve eşyalarımızı kayalıklara sorgusuz sualsiz bırakıp kendimizi bu müthiş suya atıyoruz.

Burada dikkat etmeniz gereken birkaç konu olduğunu düşünüyoruz. İlki, kızgın güneş altında gölgelik yer bulma sorunu. Biz genelde güneşin açısına göre kayalıkların altına girip gölgelik yer buluyoruz burada. Etrafınızdaki her yer bembeyaz olduğu için, yansıyan ışıklardan dolayı güneşin en tepede olduğu anlarda güneş gözlüğü olmadan gözlerinizi açmak bile zor olabiliyor. İkincisi kayalıklardan dışarı çıkarken deniz kestanesi ihtimali, o nedenle suya atlarken ayağınızda bir şey olsa daha iyi olabilir. Zaten gidince göreceksiniz, New Balance’ıyla suya atlayanlar bile gördü bu gözler..

5. Firopotamos:

Yine geçen yıl rüzgarlar nedeniyle tam olarak hakkını veremediğimiz, ama bu yıl bağımlısı olduğumuz kuzey plajlarından biri Firopotamos. Adamas’tan yaklaşık 15 dakikalık bir araç yolculuğuyla bu tatlı balıkçı köyüne ulaşıyoruz. Daha tepenin başında, köyün ve denizin görünmeye başladığı kısımda karşımıza çıkan manzara bizi fazlasıyla heyecanlandırıyor. 🙂

Dik yokuştan aşağı inip aracımızı park ettikten sonra, geçen yıldan bu yıla ne değişmiş diye bir etrafa bakınıp, kendimizi doğru plaja atıyoruz. Plaj, geçen yıl geldiğimiz Eylül ayına göre oldukça kalabalıktı, yine de oturacak yer bulabildik. Sahilde çok küçük bir tesis var, onun dışında adanın genelinde olduğu gibi havlunuzu istediğiniz yere atıp denize girebiliyorsunuz. Tesiste yeme içme fiyatları çok uygundu, şezlong şemsiye fiyatlarını sormadık maalesef.

Firopotamos’un turkuaz sularında, hemen alttaki fotoğrafta görebileceğiniz aşırı tatlı balıkçı evlerine karşı çok keyifli bir şekilde yüzerek ferahladıktan sonra denizden çıkıp biraz köyü geziyoruz. Birkaç tane klasik fotoğraf noktası var köyde; biri eski kalenin yıkıntılarının olduğu kısım, diğeri minik kilisenin bahçesi. Bunlar dışında gezilecek bir yer yok.

6. Papafragas:

Yine turistler arasında adanın en popüler yerlerinden biri ama biz buraya bir türlü ısınamadık açıkçası. Sarakiniko’ya benzer şekilde, denizin kayalarla buluştuğu yerlerde güzel görüntüler var, ama buraya ilk gidişimizde o kayalar denize girilen kısmı komple gölgelemişti, o yüzden biraz üşümüştük. Sonra da zaman kısıtından dolayı burayı önceliklendirmedik.

7. Mandrakia:

Firopotamos’a araçla 6-7 dakika uzaklıkta, yine oldukça küçük bir balıkçı köyü aslında burası. Denizi Firopotamos kadar ulaşılabilir ve temiz değil, o nedenle yüzmek için çok tercih edilmiyor. Ama yine de bu ufacık köy öğlen saatlerinde köy Milos’taki en kalabalık yerlerden biri oluyor. 🙂

Kalabalığın sebebi, bizim de şimdiye kadar en iyi deniz ürünlerini yediğimiz yer olan Medusa Restoran. Rezervasyonsuz müşteri kabul etmiyorlar, restoranın kapısına kadar gidip listeye adınızı ziyaret saatinizle birlikte yazdırıyorsunuz. Genelde 1-2 saat sonrasına rezervasyon verdikleri için biz o arada gidip biraz yüzüyoruz.

Denizden çıkıp Medusa’ya oturmak, çok beğendiğimiz o hafif soğuk beyaz şarabı içmek ve sonrasında yaşanan yeme içme süreci kesinlikle ayrı bir deneyim, ve şimdiden özledik. 🙂

Mandrakia
Mandrakia

*Köyler/Kasabalar:

8. Plaka:

Milos’un aslında iki merkezi var gibi, biri Plaka diğeri Adamas. Plaka, adanın oldukça tepesinde kaldığı için araçsız ulaşım oldukça zor, ama en güzel restoranların bazıları burada bulunuyor. Ayrıca burası adanın tarihi açıdan da merkezi sayılıyor, zira ünlü Milo Venüsü heykeli burada bulunmuş.

Plaka, klasik Yunan adası köyü diyebiliriz. Bembeyaz, tertemiz evlerin arasında çiçek gibi kokan sokaklar, dükkanlar, etrafında restoranların kafelerin çevrelendiği küçük bir meydan, ve tabi ki çok güzel bir -aslında birkaç- manzara noktası.

Gün batımı manzarası için bizim favorimiz Utopia Cafe, yalnız önceden rezervasyon yapmak gerekiyor. Burada yer bulamazsanız, Panagia Korfiatissa kilisesin bahçesinde de gün batımını izleyebilirsiniz. Artık burada da yer bulamazsanız, ve üşenmezseniz adanın en yüksek noktalarından biri olan Plaka Kalesi‘ne çıkabilir, kalenin yanındaki faal olmayan kilise yapısından da manzarayı izleyebilirsiniz.

Plaka’da yeme-içme konusunda çok fazla seçenek var. Ana yemek veya öğle arasında atıştırmalık bir şeyler yemek isterseniz Archontoula‘nın mezelerini biz çok beğenmiştik. Kahvaltı için Kokkino, kokteyl içmek için Panagia Korfiatissa’nın hemen yanında yer alan mükemmel manzaralı Verina Cocktail Bar‘ı öneririz. Köylerden biri olan Tripiti için ayrı bir başlık açmadık ama Plaka’ya 10 dk yürüme mesafesindeki bu köyde çok güzel bir pizza yedik; Pizzeria i Stasi. Çok eski bir aile işletmesi ve pizzaları ve ambiansı gerçekten müthiş.

Plaka’ya araçla ulaşmak isterseniz aracınızı köyün aşağısındaki ücretsiz park alanına bırakıp 10 dakikalık bir yürüyüş -tırmanış desek daha doğru olur- yapmanız gerekiyor.

Utopia Cafe’den gün batımı

9. Klima:

Milos’ta, aşağıdaki fotoğrafta da gördüğünüz tarzda renkli minik evlerin olduğu balıkçı köyü çok fazla. Klima bunların en eski ve büyük olanlarından biri. Plaka’nın bulunduğu tepenin hemen dibinde yer alıyor. Diğer balıkçı köylerinin aksine balıkçı evlerinde aktif kullanım çok yaygın. Özellikle yerel halktan oldukları belli olan, görece yaşlı amca ve teyzelerin akşam saatlerinde denizden dönüş anlarını izlemek özel bir deneyim.

Klima’yı bizim için özel kılan bir detay da Astakas adlı müthiş mekan. Sahilde hemen denizin yanında yer alan bu restoranda geçen yıl çok güzel bir gün batımı eşliğinde çok güzel yemekler yemiştik. (O ana kadar yediğimiz en güzel ahtapot ve sardalyaydı.) Bu yıl Ağustos ayının kalabalığından dolayı yer bulamadık maalesef.

Klima Village
Astakas Restoran, Klima Village

10. Adamas:

Adamas, feribottan indiğinizde sizi karşılayan, adanın ikinci merkezi. Deniz kenarında bulunduğu için otel, araç kiralama vb. turistik işletmeler yoğun olarak burada yer alıyor. Adamas’a yakın olan plajlar koy formunda değil ve genel olarak feribotların yanaşmasına rağmen genel olarak pırıl pırıl ve süt liman.

Burada ünlü restoranlardan biri Oh Hamos Taverna. Adadaki diğer restoranların aksine et yemekleri ile ünlü. Biz denemiş ve beğenmiştik ama kuyruklara girecek kadar da bir olayı yok gibi. Fiyatlar da ada ortalamasının biraz üzerinde.

11. Pollonia:

Adanın kuzey doğu tarafındaki sahil köyü Pollonia’ya gitme sebebimiz: Enalion isimli restoran ve favası. Geçen yıl bu restoranın favasına bayılmıştık, ve bu yıl da sadece bu restoran için Pollonia’ya uğradık. Restoranın diğer seçenekleri de gayet lezzetli ve fiyatlar ada ortalamasında. Burada en çok önerilen restoranlardan biri de Yialos, yalnız biz Enalion konforundan çıkıp burayı deneyimleyemedik.

Pollonia’da yüzmek isterseniz güzel bir plaj da var, ama adanın diğer plajlarına göre daha sığ ve suyu biraz soğuk.

Enalion

Sevgiler, TIME TO GO!

Bizi Instagram’da takip etmek isterseniz şöyle buyrun.

Gezdiğimiz yerlerin haritadaki konumları:

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s