Estonya’da Erasmus Deneyimi: Tere tere!

Tallinn

Tere tere! Estonca’da merhaba anlamına gelen tere; Estonya’da sıkça duyacağınız bir kelime. 🙂 Beykent Üniversitesi Mimarlık bölümü öğrencisi olarak Erasmus programıyla 2017-2018 yılı güz döneminde Estonya’nın başkenti Tallinn’e gittim. Erasmusa gitmek hayatımda yaptığım en iyi şeylerden biriydi diyebilirim. Estonya; çok yakınındaki İskandinav ülkelerine göre epey ucuz olan küçük bir Baltık ülkesi. Başkent Tallinn ise; büyüleyici minik bir Ortaçağ kenti. Para birimi Euro olan Estonya’da halkın çoğunluğu İngilizce biliyor.

Açık söylemek gerekirse Erasmusla Estonya’ya gideceğimde bu denli güzel olacağını beklememiştim. Ancak Tallinn beni çok şaşırttı. Tüm bu güzelliklerin haricinde çok soğuk olduğu bir gerçek. Hayatımda ilk defa Ekim ayının sonunda kar gördüm ve Estonlar bu daha başlangıç diyorlardı….

İnsanları çok sıcakkanlı olmasa da çok kibar ve kendi hallerindeler. Siz iletişime geçmezseniz konuşmaya çekiniyorlar ama siz adım atarsanız yardımcı oluyorlar.

Estonya ve Tallinn’in konumu

Neden Estonya?

Ben Erasmus’un sadece gezmek ve sosyalleşmek amaçlı değil akademik olarak da bana bir şeyler katmasını ve her dönem aldığım proje dersimin gideceğim okulda da verimli geçmesini istedim. Çünkü mimarlık bölümü için en önemli olan şey her dönem aldığınız proje dersidir ve o dönem hiçbir şey yapmadan geçmişse çok büyük bir kayıp olur. Benim okulumdaki mimarlık bölümü için seçeneklerde Polonya, Sassari Adası (İtalya), Danimarka ve Estonya vardı. Polonya çok ucuz olmasına rağmen giden birçok arkadaşımdan akademik anlamda yetersiz olduğunu, hocaların İngilizce bilmediği gibi duyumlar aldığım için Polonya’yı ilk aşamada eledim. İtalya en çok gitmek ve kalmak istediğim ülke olmasına rağmen Sassari Adası; İtalya’ya epey uzak, fiyatlar ortalamanın üzerinde ve hocaların İtalyanca konuşması dolayısıyla burayı da eledim. Danimarka’da çok iyi bir eğitim alabilme ihtimalim vardı ama fiyatları aşşırı pahalı olduğu için geriye Estonya kaldı. Biraz araştırma yapıp giden insanlarla konuştuktan sonra Estonya için kararımı netleştirdim. Hocaların İngilizce bilmesi ve derslerin kesinlikle İngilizce işlenmesi Estonya’yı seçmemin en önemli sebeplerinden biri. Diğer sebepler ise ucuz olması, İskandinavya’yı gezme ve Kuzey Işıklarını görme isteğim. (spoiler: göremedim.)

Tallinn’de ben 🙂

Estonya hakkında kısaca bilgiler:

*Ülkenin yüzde 50’si ormanlarla kaplı.

*Nüfusun %74’ü inançsız ve %30’u Rus.

*Siyah ekmek yiyorlar ve kara mizah seviyorlar. Bana göre siyah ekmeklerinin tadı ve kokusu çok kötüydü.

*Kendisi Skype’ın anavatanı.

*Nüfusun %99.8’u okur yazar.

*Dünyada en yüksek download hızına sahip ülke.

Estonya bayrağı
Estonya doğası
Tallinn Old Town, ESN Ofisi

Erasmus süreci nasıl ilerliyor?

*İngilizce sınavı:

Öncelikle Erasmus+ programına başvurabilmek için ortalamanızın 2.00’den yüksek olması ve okulunuzun İngilizce sınavını geçmeniz gerekiyor. Kalmış dersinizin olması önemli değil ortalama en az 2.00 olsun yeter. Bu İngilizce sınav puanı benim okulum olan Beykent Üniversitesi’nde 70 puandı. İngilizce sınavının zamanını takip edip Erasmus ofisinden başvurunuzu yapıyorsunuz. Sınav ikinci sömestr başlarında oluyordu ve iki aşamalıydı. Birinci aşama test şeklindeydi. Grammer, bağlaç bilgisi, okuma anlama, biraz da kelime bilginizi ölçüyor. Bu sınavdan 70 almanız gerekiyor. İyi bir İngilizce temeliniz varsa belli başlı şeyleri biraz gözden geçirip sınavdan 70 alabilirsiniz. Ancak İngilizce’niz çok iyi değilse birkaç ay önceden çalışmaya başlayın derim.

İkinci aşama ise speaking. Bu sınav Beylikdüzü kampüsünde yapılıyor. Listeden 2 kişi olarak sınava giriyorsunuz, 2 hoca oluyor. Biri not alıyor, diğeri sizle konuşuyor. Genellikle hazırlık hocaları oluyor bu hocalar ve Türkler. Sınav kesinlikle çok kolay ve rahat geçiyor, kasılmaya hiç gerek yok. İlk önce kişisel bir soru sorarak başlıyor; en sevdiğin film türü nedir gibi. Tabi tek bir cevap verip susmayın, birkaç cümle kurup konuşabildiğinizi göstermeniz önemli burada. Sonra bilgisayardan fotoğraflar gösterip onlar hakkında yorumunuzu soruyor. Bu fotoğrafların teknoloji, sağlık, eğitim, kültürler gibi bir teması oluyor. Bana eğitim teması gelmişti ve fotoğraflarda eğitim eşitsizliği olduğunu anlatmıştım. Son soru ise bir kart çekiyorsunuz ve ona cevap veriyorsunuz. Bana yurtdışında eğitim almak önemli midir, neden? yanımdaki kişiye de üniversiteye gitmek gerekli midir? sorusu denk gelmişti. Sınav 15-20 dakika sürüyor.

Buraya kadar gelmeyi başaranlara helal olsun diyorum ve sonraki sürece geçiyorum. Bundan sonraki süreç zor gibi görünse de aslında tek zor olan şey Erasmus ofisi ve öğrenci işlerindeki çalışanların tavırları… Neyse sürece dönelim. Okulunuzu ve nereye gideceğinizi seçtikten sonra bunu kendi okulunuzun Erasmus ofisine bildiriyorsunuz ve karşı okulla kendi ofisinizi de Cc’ye alarak mail ile iletişime geçiyorsunuz. Karşı taraftan İngilizce olan ve seçebileceğiniz bir ders listesi alıp bölüm başkanınıza gidiyorsunuz. Bölüm başkanınızın uygun gördüğü şekilde orda alacağınız dersleri buradaki derslerinizle eşleştiriyorsunuz. Tabii ki hepsine karşılık bir ders bulmak zor. Mimarlık bölümünde benim bölüm başkanım bizim için önemli olan proje dersi bu yüzden mutlaka bu dönemin proje dersini alman gerekiyor, gerisini bir şekilde eşleştiririz demişti. Bu şekilde ilerledik. Tabi bu sizin bölümünüze ve bölüm başkanınızın insiyatifine göre değişebilecek bir şey. Değişmeyen şey ise mutlaka toplamda 30 AKTS’lik ders almanız gerektiği.

*Hibe Mevzusu:

Hibe alıp almayacağınız ise siz okulunuzu seçip başvurunuzu yaptıktan sonra Temmuz, Ağustos gibi belli oluyor. Ama az çok hibe çıkıp çıkmayacağını listedeki sıranızdan tahmin edebilirsiniz. Ancak vazgeçen, hakkını kullanmayan çok kişi oluyor. Hatta o kadar çok vazgeçen olmuştu ki; hibesiz Erasmusa gelen bir arkadaşıma döndüğünde hibeyi topluca verdiler. Yani umutsuz olmayın derim. 🙂

Hibe şu şekilde veriliyor; siz giderken okulunuzun anlaşmalı olduğu bankadan hesap açıyorsunuz. Onlar da paranın %70’ini hesabınıza koyuyor. %30’u ise döndüğünüzde hesabınıza yükleniyor. Tabii şu şartları gerçekleştirirseniz: Derslerinizde inanılmaz başarısız olmadıysanız, Learning Agreement’ı getirdiyseniz, okulunuz size göndereceği OLS sınavını yaptıysanız ve yine okulunuzun size göndereceği Erasmus anketini doldurursanız. Çok da şartı varmış değil mi? E gülü seven dikenine katlanır…

*OLS sınavı; siz Erasmus’a giderken ve dönerken mailinize gelecek olan bir İngilizce sınavı. Korkulacak bir şey yok, düşük puan alırsanız da önemli değil. Bu sınav sadece sizin kendinizi test etmeniz ve İngilizceniz oradayken gelişmiş mi diye görmeniz için bir sınav. Ama belirli bir süresi var ve süreyi kaçırmadan yapın gönderin, bu sınava çok takılıyorlar.

Welcome week haftasında

Derslerinizi eşleştirip, karşı taraftan da mail ile Learning Agreement aldıktan ve gerekli formları tamamladıktan sonra sıra pasaport, vize, uçuş işlemlerinin ayarlanmasına geldi. Burada önemli olan nokta gideceğiniz okuldaki danışmanınız ile iletişim halinde olmak. Ben bu sayede okul açılmadan önceki hafta ücretsiz welcome week olduğunu ve katılırsam 2 AKTS kazanabileceğimi öğrenmiştim. Welcome week’te bize Estonca birkaç ders verdiler ve temel kelimeleri öğrettiler. Onun haricinde şehri detaylıca gezdirip, geleneksel yemeklerinden yedirmişlerdi. 1 günlük de Haapsalu denen başka bir şehre gidip bungalov evlerde kalmıştık ve her şey ücretsizdi. 🙂

Burası önemli!! Erasmus okulunuza gittiğinizde oraya da elinizdeki Learning Agreement formunu imzalatmanız ve o belgeyi saklamanız gerekiyor. İlk önce taratıp, okulunuza mail ile gönderiyorsunuz. Sonra belgenin aslını geri getirecek ve Türkiye’deki okulunuzun Erasmus ofisine teslim edip hibenizin geri kalanını alacaksınız. 🙂 Benim bir arkadaşım o belgenin üstüne votka döktüğü için Erasmus ofisi ile epey uğraştı. 😀

Tallinn University of Applied Sciences

Benim zaten pasaportum vardı. O yüzden direkt vize için randevu aldım. Üzücü bir haber: Estonya Konsolosluğu Ankara’da. Gerekli belgelerimi topladıktan sonra Ankara’ya gidip başvurumu yaptım. Eğer vize başvurusuna gittiğinizde konaklama işini hala ayarlamamış iseniz, tavsiyem booking’ten fake bir rezervasyon yapmanız. Diğer bir opsiyon ise yurt sırası bekliyorsanız bunu belgelemeniz.

Rummu’da bir gün

Hangi dönem gidilir?

Ben birinci sömestrda Estonya’ya gittim, Ağustos’un sonunda gidip Ocak’ta döndüm. Eylül ayı çok güzel geçti çünkü sonbahar Estonya’ya çok yakışıyor. Kışın ise ülke çok çok soğuk ve güneş görmek pek mümkün değil. Öyle ki Ocak ayında -17 dereceye şahit oldum. Ağlayarak eve yürüdüğüm oldu…….. Yine de kış sevenlerdenseniz ve tüm bunları göze alırsanız Avrupa’nın en güzel Christmas marketini Tallinn’de bulacaksınız, sıcak ve tarçınlı şaraplarından, çok tükettikleri votkalarından (nüfusun %30’u Rus olması nedeniyle votka çok ucuz) ya da Vana Tallinn isimli yerel içkilerinden içebilir ve ısınabilirsiniz! Ayrıca harika kış manzaraları görebilir, Lapland’a gidebilirsiniz. Her mevsim ayrı güzel geçti ama kış manzaraları gerçekten çok etkileyici.

İkinci sömestrda giderseniz, yine Şubat-Mart ayları soğuk ve karlı geçecektir. Sonrasında baharı/yazı yaşayıp dönmek de güzel bir seçenek. Doğa gezileri yapabilir, Parnu veya Rummu gölüne gidip yüzebilirsiniz. 🙂

Yani hangi dönem gideceğiniz tamamen sizin kişiliğinize ve akademik takviminize bağlı olarak değişecektir. Ancak Estonya’da her iki sömestr için de güzel bir Erasmus dönemi yaşama şansınız var.

Tallinn’de kış
Tallinn’de sonbahar

Eğitim:

Tallinn’deki en ünlü okullar: Tallinn University, Tallinn University of Technology, Estonian Academy of Music and Theatre, Estonian Maritime Academy ve benim okulum olan Tallinn University of Applied Sciences. Beykent Üniversitesi’nin sadece bu okulla anlaşması vardı. Kısaltması Estonca’da TTK olan okul mühendislik, mimarlık ve tekstil bölümlerini içeriyordu. Derslerden bazıları 2-3 aylık (ben de çok şaşırmıştım) bazıları ise 5 aylıktı. Seçebildiğiniz dersler zaten İngilizce işlenen dersler olduğu için dersleri anlamakta hiç zorluk çekmiyorsunuz. Hocalar da gayet anlayışlı ve yardımcıydı. Hiçbir hoca sizi bir şeylere zorlamıyor, yoklama bile doğru dürüst alınmıyor. Dersler gayet rahat geçiyor ve gerçekten öğreniyorsunuz. Çoğu ders uygulamalıydı, özellikle de bilgisayarda işlenen dersler. Mimarlık öğrencileri için maket odası, aklınıza gelebilecek tüm araç gereçler okulda mevcut! Ayrıca kütüphaneden ücretsiz çıktı alınabiliyor. Türkiye’de çocuğumun çoluğumun rızkını ozalitçilere ve maket malzemelerine vermiş bünyeme ilaç gibi gelmişti….. Okul yemekleri fena değildi ve dışarıya göre oldukça ucuzdu. Mimarlık öğrencisiyseniz derslerden birini workshop olarak seçmenizi tavsiye ederim, hem Estonlarla grup çalışması yapıyor hem de keyifli zaman geçiriyorsunuz.

Konaklama:

Ben yurt başvuruları için çok geç kalmıştım ve yurt sırası beklemeden kalacağım yeri netleştirmek istedim. Evimi şu siteden emlakçılara mesaj atarak buldum, daha sonra Facebook’ta Erasmus in Tallinn/accommodation grubundan 3 yabancı kız ile mesajlaşıp, anlaşarak ev için depozito gönderdik. 3’ü de farklı ülkelerdendi. 🙂 Aşağıda vereceğim linklerdeki Facebook gruplarından ev ilanlarına bakıp mesaj atabilir, ev arkadaşı bulabilirsiniz. Oda fiyatlarının maalesef Estonya’da çok ucuz olduğu söylenemez; aylık 200-250 € civarı oluyor ortalama. Yurt fiyatları ise odasına göre değişiyor ama ortalama olarak 60-90 € civarı diyebiliriz.

link 1

link 2

Ancak illa oraya gitmeden konaklama işini ayarlamanıza gerek yok. Gittiğinizde bir süre hostellerde kalıp bu sırada da evleri gezip bir yer ayarlamak mümkün.

Bildiğim yurtlar:

*Karu 17

*Siidisaba 7

*Endla 4

*EUAS Student Hostel

Ulaşım:

Tallinn şehir içi ulaşım açısından çok rahat ve kolay bir şehir. Her yer yürüyerek gezilebilir ama toplu taşıma kullanayım derseniz de tramvay ve otobüsle ulaşım çok kolay. Estonya vatandaşlarına toplu taşıma ücretsiz… Erasmus öğrencilerine maalesef ücretsiz değil. Büfelerinden kart alıp ona para yükleyip tramvaya veya otobüse binince basıyorsunuz, tek seferlik ücreti 1 euro olması lazım. Ancak bunu yapmazsanız da kimse bi şey demiyor. Yalnız kontrole denk gelirseniz iyi bir para cezası ödüyorsunuz. En iyisi siz her bindiğinizde basın..

Bunun haricinde Taksify adlı uygulamayı indirin rahat edin derim. Estonya’da taksiler şaşırtıcı derecede ucuz şöyle ki; hava alanından merkeze 5 euroya gelmiştim. Eğer 3-4 kişiyseniz 4-5 euroluk yolu otobüsle de gitseniz aynı parayı vereceksiniz. Hem de taksify’a nereye gideceğinizi yazdığınızda ortalama olarak ne kadar tutacağını da gösteriyor, fiyat arabanın markasına tipine göre de değişiyor ancak hiç 10 eurodan fazla ödemediğimi söyleyebilirim.

ESN Etkinlikleri:

ESN dediğimiz şey: Erasmus Student Network. Her Erasmus şehrinin de kendi ESN’i oluyor. Bu oluşum Erasmus öğrencilerinin kaynaşması için bissürü etkinlikler düzenliyor; partiler, oyunlar gibi birçok şey. ESN’i takip etmenizi şiddetle tavsiye ederim. Şu linkten yapılan etkinlikleri takip edip katılabilirsiniz. Ayrıca Tallinn’in ESN ofisine gidip kayıt olun, size bir ESN öğrenci kartı veriyorlar. Böylece Avrupa’da öğrenci olduğunuza dair bir kanıtınız oluyor ve müzelere, ESN etkinliklerine indirimli gidebiliyorsunuz. Tallinn ESN Ofisi Noel pazarının kurulduğu Old Town meydanında, üstünde Tudengimaja yazan yeşil binada. 🙂

*ps: Estonya’ya gitmeden Rusya vizesi de alırsanız Rusya’ya gezmeye gidebilirsiniz. ESN’in Rusya gezileri oluyor.

Lapland Gezisi

Alışveriş:

*Estonlar’ın her yerde göreceğiniz marketi Rimi uygun fiyatlı bol seçenekli bir market. Ben genelde buradan alışveriş yapıyordum.

*Telliskivi isimli Karaköyümsü bölgede bisssürü ikinci el pazarı var, çoğu vintage ve güzel şeyler bulmak mümkün. Montlar, şapkalar, takılar, tabak çanak aklınıza ne gelirse çok ucuz fiyatlara bulabilirsiniz. Gezmesi de çok zevkli.

*Bir diğer ikinci el kıyafetçi ise Humano. Buradan 1 € gibi fiyatlara ikinci el elbise, ayakkabı, kaban almak mümkün.

*Hayat kurtarıcı son önerim ise Nur market. Evet bir Türk marketi. Özlediğiniz tatların en azından bir kısmını bulabileceğiniz bir minik market.

Telliskivi ikinci el pazarı

Geldik Erasmusa parti için gidenlerin beklediği kısma! Benim bildiğim ve Erasmus öğrencilerinin en çok gittiği mekanları aşağıya yazıyorum. Hadi yine iyisiniz :p

Tallinn’in en ünlü eğlence mekanları:

1. Club Hollywood:

Giriş 10 euro. Bazen 12’den önce giderseniz girişin bedava olduğu etkinlikler oluyor. Güzel, eğlenceli ancak içkiler pahalı.

2. Club Münt:

Ucuz, küçük ve süper eğlenceli mekan. Çarşamba günleri giriş 5 euro, bütün içkiler 1-2 euro.

3. Club Studio:

Üst katında tekno müzik alt katında pop çalan, biraz pahalı ama ferah mekan. En az bir kere gitmenizi tavsiye ederim.

4. Red Emporer:

Pazartesileri karaoke bar oluyor, Erasmusluların vazgeçilmez mekanlarından biri kendisi. Plastik bardakta bira içilir, bilardo-langırt oynanır.

5. Labor:

Bu mekanın konsepti laboratuvar olduğu için içkiler deney tüplerinde, değişik kendine has sunumları var. Fiyatlar çok pahalı değil ve ESN bazen burada etkinlikler yapıyor.

Estonya’daki harika gün batımları vol1

Sonuç olarak Tallinn Türkiye’de pek bilinen bir Erasmus şehri olmasa da; benim çok keyif alarak yaşadığım, minik, şirin, masalsı bir şehirdi. Erasmus ortamı, insanları ve her şeyiyle çok memnun ve de üzülerek ayrıldım. İkinci yuvam olan bu şehri herkese gönül rahatlığıyla tavsiye ederim.

Estonya’daki harika gün batımları vol2

Umuyorum ki benim Erasmus tecrübem size ilham verir ve sizleri de Erasmus yapmaya cesaretlendirir! Çünkü Erasmus harika bir deneyim.

Sevgiler, TIME TO GO!

Bizi Instagram’da takip etmek isterseniz şöyle buyrun.

Yorum bırakın