Seyahatlerimizi Planlarken Kullandığımız Websiteleri & Uygulamalar

Seyahatlerimizi Planlarken Kullandığımız Websiteleri

Çift olarak, yaklaşık 4 yıldır bulduğumuz her fırsatta yeni yerler görmeye çalışıyoruz. Birlikte ilk yurtiçi gezimizi 2015’te, yurtdışı gezimizi ise 2016 yılında yaptık. İlk gezimizde tur şirketiyle Kapadokya’ya gittik ve bir daha tur olayına bulaşmamaya karar verdik. Turlar, bazen maliyet ve zaman açısından daha avantajlı olsa da bize göre seyahat etmek için gerçekten en verimli yol değil. Bize göre, seyahat planlama, yapmanız gerekenleri bildiğinizde göründüğü kadar zahmetli ve uğraştırıcı değil. Hatta, bizim gibi gezmeyi ve yeni yerler görmeyi sevenler için bazen tatlı bir uğraş olabiliyor. 🙂

Seyahat planlama deyince aslında bütün bir süreçten bahsediyoruz: pasaport çıkarma, vize evraklarını toplama ve vize başvurusu, uçak biletleri, konaklama, gidilecek yerde ulaşım, yeme-içme vesaire. Bize, seyahat planlamayla ilgili uzun zamandır sorulan sorulara umuyoruz ki bu yazımızda cevap verebiliriz, ve sizi tur şirketi batağından ve eksik planlama sonucu kötü geçen gezilerden/tatillerinizden kurtarabiliriz : p

Aşağıda herhangi bir seyahatimizi planlarken kullandığımız siteleri/uygulamaları/yöntemleri anlatıyoruz:

*Not: bu aşamada (pasaport, vize vb.) zorunlulukları yerine getirdiğinizi düşünüyoruz. Bu tarz zorunlulukları en kolay yoldan nasıl halledebileceğinizle ilgili bir yazı da yazacağız.

*Ulaşım meselesi:

Ulaşım, tatil planının en önemli ve başlangıç kısmı. Hatta bazen “biletleri alalım gerisini bir şekilde planlarız..” kadar önemli. Uçak biletlerinin bazen dakikalar içinde nasıl pahalandığını gördükten sonra bu şekilde düşünmeye başladık. Öyle ki, bazen ucuz bilet bulduğumuzda bileti alıp, geri kalan kısmı buna göre ayarlıyoruz. Çünkü ulaşım, özellikle güncel kurlar düşünüldüğünde seyahat planımızın en pahalı kısımlarından biri.

1. Skyscanner:

Belirli bir tarih için uçak bileti bakmak oldukça kolay, ancak Skyscanner’ı bu kadar sevmemizin nedeni aşağıda paylaştığımız özellikleri:

*Her yere özelliği: Bu özellik sayesinde, belli bir tarih için, belli bir yerden, mümkün olan her yere gerçekleşen uçuşları görebiliyorsunuz. Mesela 29 Ekim resmi tatil ve bir yerlere gitmek istiyorsunuz, ama neresi en ucuz bilmiyorsunuz. Skyscanner bu konuda oldukça efektif.

Her yere

*Her yere en ucuz özelliği (favorimiz): Bu özelliğin yukarıdaki ekrandan tek farkı, tarihi de ucu açık bırakmanız. Yani, İstanbul’dan herhangi bir yere, herhangi bir tarihte en ucuz bileti görüyorsunuz.

Her yere en ucuz

*En ucuz ay özelliği: Diyelim ki Barcelona’ya gitmekle bozdunuz kafayı, öyle ya da böyle gideceksiniz. Bu özellik de tam olarak bu amaca hizmet ediyor.

Bir yere en ucuz

Not: Skyscanner’ın Otel ve Araç arama özellikleri de var ama aşağıda belirteceğimiz alternatifleri varken, bu kısımları çok faydalı bulmuyoruz.

2. Rome2rio:

Bu arkadaş sayesinde, bir yerden bir yere, mümkün olan her türlü ulaşım aracıyla ne zaman, nasıl, ne kadar sürede, ve ne kadara gidebileceğini görebiliyorsunuz.

Örneğin; Sivas’tan Amsterdam’a gitmek istiyorsunuz (itiraf edin Sivaslılar hep bunu istediniz laksjdals). Size, Sivas’taki havaalanı shuttle’ından, Amsterdam havaalanı shuttleına kadar bilgi veriyor. Google maps’in ulaşım versiyonu diyebiliriz yani. Yalnız bu site üzerinden bilet alınamıyor, bilginiz olsun, sadece planlama amaçlı kullanabilirsiniz.

Kendisi bizim bu konuda favori uygulamamız. Sivas’taki shuttle’ın ücretlerini ve saatlerini doğru göstermesiyle de tekrar gönlümüzü fethetti…

Rome2rio

3. Omio:

Avrupa gezilerimizde tren ve otobüs bileti bakmak ve satın almak için kullandığımız site olan Omio’da (eskiden GoEuro’ydu) en ucuz ve en hızlı gibi filtrelerle kendinize en uygun bileti bulabilirsiniz. Uçak ve tren bileti seçeneği de var ama biz uçak için pek kullanmıyoruz. Omio Türkiye’de de geçerli bu arada, ama bizim şimdiye kadar kullanma ihtiyacımız olmadı.

4. BlaBlaCar:

Diyelim ki tren ve otobüs istediğiniz saatte veya gideceğiniz yere uygun bulamadınız ve aracınız da yok. Bu durumda son çare Bla-bla Car. Bla-bla Car bir kişinin arabasında yer varsa sizi de giderken götüreceği hem de para kazanacağı bir uygulama. Diyeceksiniz ki nasıl güveneceğiz biz bu şoföre? Tabi ki yüzde yüz güven olmasa da daha önce götürdüğü yolcuların yorumlarına, kişinin profiline ve kaç yıldızı olduğuna bakarak bir çıkarım yapmalısınız. Hele ki 2 veya 3 kişiyseniz bu seçenek tren/otobüsten daha uyguna bile gelebilir. Uygulama üzerinden şoföre mesaj atıyorsunuz ve istek gönderiyorsunuz, karşılıklı olarak bir anlaşma sağlandıktan sonra gerisi mesaja ve buluşmaya kalıyor. Bu arada indirim isteyebilir, pazarlık da yapmayı deneyebilirsiniz. Bla-bla Car’ın belki tek kötü yanı tren/otobüs seçeneğine göre çok zaman öncesinden genellikle araba bulamıyor olmak. Biz 2 kere Bla-Bla Car kullandık ve ikisinden de memnun kaldık. Şoförle muhabbet kurmuş, arkadaş olmuştuk. Hem arabayla daha hızlı hem de daha konforlu bir yolculuk yapmıştık.

5. Secretflying:

Bu site, planlama yaparken kullanabileceğiniz bir araçtan çok, burada denk geldiğiniz fırsatlar üzerinden plan yapabileceğiniz bir yer. Sitede yer alan uçak bileti fırsatları genellikle kıtalar arası oluyor. Bir de “Error Fare” dedikleri bir olayları var ki, henüz denemedik ama kulağa çok cazip gelmiyor değil. Şöyle ki; fiyatların hatalı bir şekilde çok düşük olduğu seçenekleri bulup yayınlıyorlar. Sitenin adına aldanmayın bu arada, aşağıdaki ekran görüntüsünde de olduğu gibi çılgın otel fiyatları bulabiliyorlar ama bu fırsatlar çok çabuk tükeniyor doğal olarak.

Secretflying

6. CheapTickets:

CheapTickets’ın olayı tek tek ulaşımı, konaklamayı ayarlamak istemeyenler için geziyi paket halinde sunması. Bazen paket halinde uygun fiyatlı geziler sunuyor ama yine de üşenmeyip diğer sitelerden fiyatları tek tek kontrol edip daha ucuza mı geliyor diye kontrol etmekte fayda var.

7. CarRentals ve RentalCars:

Yurtdışında araba kiralamak için kullandığımız bu ikiz siteler, ihtiyaçlarınıza yanıt verebilecek kadar kullanışlı ve basit. Araç kiraları da aslında bize göre oldukça ucuz ama TL’ye dönünce diğer her şeyde olduğu gibi hayattan soğuyorsunuz bazen.

*Konaklama Meselesi:

Konaklama seyahat planınıza da bağlı olarak en maliyetli ihtiyaçlarımızdan biri. Konaklama işini erkenden ayarlamak, son günlere kalmamak önemli. Bir diğer önemli noktaysa -Barcelona, Stockholm, Amsterdam gibi- turistik ve pahalı şehirlerde geziyi ucuza getirmenin yolu hostelde veya airbnb kullanarak konaklamak. Çünkü böyle şehirlerde şehir merkezindeki oteller epey pahalı oluyor ama hostelde konaklarsanız şehrin merkezinde çok ucuza konaklayıp yollarda vakit kaybetmiyorsunuz. Airbnb ile de şöyle bir avantajınız oluyor; eğer başkalarının da yaşadığı bir yerde sadece oda kiralıyorsanız hostel kadar olmasa da ucuza konaklama imkanınız oluyor. Hele bir de hostelde ortak mutfak varsa yemeği de kendiniz yaparak gezinizi çok çok ucuza getirebilirsiniz. Ve tabi hostelde sosyalleşmek ve yeni insanlarla tanışmak da cabası. Çoğu insan hostel konusuna ön yargılı ve ”ben kalamam hostelde yeaa” da dese, aslında iyi araştırıldığında ve güzel bir hostelde deneyimlendiğinde bu kadar korkulacak bir tarafı olmadığı anlaşılıyor. Yeter ki önceki misafirlerin yorumlarını ve kullanacağınız siteleri iyi araştırın. 🙂

1. Booking:

Yurtdışı konaklama için enn çok kullandığımız, her türlü seçeneğin ve filtrenin olduğu Booking’i herkes biliyor olduğu için tek tek anlatmayacağız ama dikkat etmenizi söyleyeceğimiz nokta ücretsiz iptal olan konaklama seçeneklerine öncelikli bakmanız. Ne olur ne olmaz seyahatiniz iptal olur, daha iyi bir yer bulur pişman olursunuz vs. diye yani. Tabi ücretsiz iptalin de bir son tarihi oluyor, ona da dikkat etmek lazım. Yine de ücretsiz iptal olmayan bir yeri mutlaka ayarlayacaksanız sanal kart kullanmanızı veya çok limitinizin olmadığı bir kart girmenizi şiddetle tavsiye ederiz.

Bu bağlantıyı kullanarak rezervasyon yapıp konaklarsanız hem siz hem biz US$15 kazanıyoruz. Win win 🙂

2. Airbnb:

Bir diğer konaklama favorimiz Airbnb. Genelde Airbnb’yi ev kiralamak veya evde bir oda kiralamak için kullanıyoruz ama hostel ve oteller de aynı Booking gibi Airbnb’ye oda koyabiliyor. Bir evi beğendiğiniz zaman ev sahibiyle ve ev ile ilgili yorumları kesinlikle okuyun deriz. İçinize sindikten sonra ev sahibine istek gönderiyor ve mesaj yazıyorsunuz. Sonrasında o da sizi beğenirse onaylıyor. Bazı evlerde direkt rezervasyon da yapabiliyorsunuz onaya gerek olmadan ama bu ev sahibine kalmış bir şey. Ayrıca konaklama dışında Airbnb’de o şehirde yapılacak aktivitelere ve maceralara da bakıp katılabiliyorsunuz. (Not: onaysız rezervasyon yapılan seçeneklerde şöyle bir bug olabiliyor: bazen ilanı koyan kişi fiyatı güncellemeyi unutabiliyor ve avantajlı fiyatları yakalayabiliyorsunuz. Secretflying’de de vardı bu özellik…)

Bir de Airbnb’nin etkinlik tarafı var ki, uygun fiyatlı bir şeyler denk getirebilirseniz çok güzel şeyler çıkabilir. Etkinlikten kastımız şarap tadımı, trekking, toplanıp fotoğraf çekmeye gitmek vs. aklınıza ne gelirse artık.

Bu linki kullanarak Airbnb hesabı açarsanız siz 130₺ biz 65₺ kredi kazanıyoruz. 🙂 Aynı olay daha sonra kendi arkadaşlarınıza davet atıp onlar hesap açtıkça sizin kredinize de yansıyarak gidiyor.

Airbnb
Airbnb

3. Couchsurfing:

Eveet geldik zurnanın zırt dediği yere. Couchsurfing, özetle başkalarının yanında ücretsiz olarak kalma yöntemidir. Şimdi burada işler biraz karışıyor; CS’i kullananlar ikiye ayrılıyor: 1) entellektüel amaçlı kullananlar 2) pragmatik amaçla kullananlar.. Entellektüel amaçla kullananlar yeni kültürler tanımak, sohbet muhabbet için kullanıyor, zaten CS’in asıl varoluş amacı da bu zaten bize göre. Kaldığınız yere de para falan ödemiyorsunuz ama nezaketen bir soruyorsunuz eve gelirken yoğurt neyim alayım mı? diye. Ya da gönlünüzden ne koparsa giderken götürürsünüz.

Couchsurfing, tamamen karşı tarafın onayına bağlı olarak çalışıyor; ona neler katabilirsiniz, ne paylaşımınız olur ve belki Türkiye’den ona ne götürürsünüz bunları yazarak bir samimiyet kurabilirsiniz. Sonuçta sizi evine alacak kişi sizi tanımak ve güvenmek ister. Tekrar söyleyelim, bu sitede asıl amaç bir yerde bedavaya kalmak ve orayı otel gibi kullanmak değil, sosyalleşmek ve yeni insanlarla tanışmak. Haftada 10 kişiye mesaj ve istek atabiliyorsunuz dolayısıyla mesaj atmaya gezinizden mümkün olduğu kadar erken başlayın.

*Navigasyon&Önemli Yerler:

1. Google Maps:

En çok kullandığımız uygulama tabi ki Google Maps. Yurtdışı seyahatlerimiz sırasında en çok karşılaştığımız sorunlardan biri, gezilecek yerlere nasıl gideceğimiz. Google Maps bu konuda kesinlikle çok etkili. En güzel özelliği de gideceğiniz yerin haritalarını çevrimdışı kaydedebilmek. Google Maps, çevrenizde bulunan önemli yerleri göstermek açısından da bazen oldukça yardımcı olabiliyor.

2. Piri Guide:

Bir şehre giderken turla dolaşmak o yerle ile ilgili tarihi bilgileri öğrenmek istiyor ama tura para vermek istemeyenler! Piri tam sizlik. Telefonunuza uygulama olarak yükleyip, istediğiniz şehri seçip turunu indirip çevrim dışıyken turu dinleyerek gezebilir kendi turunuzu oluşturabilirsiniz.

3. Tripadvisor:

Nerde yemek yiyeyim, gezilecek en önemli noktalar nereler diye hızlıca bir göz atmak isterseniz Tripadvisor biçilmiş kaftan. Kötü yanı restoranlara herkes yorum yapabildiği için hangi yorum gerçek hangisi restoran sahibi tarafından yaptırılmış bazen restoran tercihinde yanıltıcı olabiliyor. Bu yüzden gideceğiniz yerleri gezi bloglarından okuyup araştırmak daha güzel bir seçenek :p

Tripadvisor

4. Maps.me:

Yine çevrimdışı kullanabileceğiniz çok yararlı bir navigasyon uygulaması olan Maps.me en çok kullandıklarımız arasında. İnternetiniz varken haritaları indirip, internetiniz yokken açın açın kullanın. 🙂

*Fiyatlar için:

1. Xe Currency:

Gittiğiniz yerde bir şeyler alırken ‘şimdi bu kaç TL etti ya’ diye beyin yanmalarını önlemek adına, Xe Currency’i kullanabilirsiniz. Para birimini seçin, rakamı girin ve miktarı kaç TL ettiğini söylesin. Uygulama olarak da indirilebiliyor.

2. Numbeo:

Bir şehrin ortalama maaşlarını, vay efendim kahvesinden market fiyatlarına deterjanından toplu taşımasına heer türlü fiyatı bulabileceğiniz bir site. Şehrin adını girin o size bütün maliyetleri çıkartsın. Siz de ortalama olarak orada ne kadar para harcayacağınızı öğrenmiş oluyorsunuz.

Numbeo

Geldik yazımızın sonuna.. Tüm kullandığımız website ve uygulamaları yazdık. Umuyoruz ki gezinizi planlamanıza bir katkımız olmuştur. Açık kalan konular elbet olmuştur, yorumlarda sorularınızı iletirseniz seve seve yanıtlarız. : )

Sevgiler! TIME TO GO!

Bizi Instagram’da takip etmek isterseniz şöyle buyrun.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s