
Bozcaada Gezi Rehberimize Hoşgeldinizz! Yaklaşık 20 yıldır geldiğim –ben Simge- Bozcaada çocukluğumun en güzel günlerini içeriyor aslında ve tabi ki nasıl bir değişim geçirdiğini en yakından gözlemleme şansı buluyorum. Eskiden kimsenin adını bile bilmediği adada şuanda yoğunluktan yer bulunamıyor. Eyvah Eyvah filmleri ile Ata Demirer’in ve Bir Küçük Eylül Meselesi filminin de bu popülariteye etkisi büyük. Son 4 senedir de Mehmet ile her yaz mutlaka uğramaya çalıştığımız adanın kendine özgü havasını, kültürünü çok seviyoruz.
Adayla ilgili bilgi verecek olursak; Türkiye’nin en büyük 3. adası kendisi. Üzüm bağları, domates reçeli ve zeytin ağaçları ile ünlü. Yunan Mitolojisi’nde ismi Tenedos olarak geçiyor. Aslında yerel halk adaya “Bozca adası” diyormuş. Yıllarca Rumlarla Türklerin beraber yaşadıkları ve Rum nüfusunun çoğunlukta olduğu Bozcaada neyse ki Yunan işgalinden kurtarabildiklerimiz arasında. : ) Bu arada ada çok çevreci öyle ki plastik poşet yerine kağıt poşet kullanılıyor yıllardır. Birçok geri dönüşüm projesi de cabası. : ) Bu yüzden adanın bakir koylarını kirletmiyor, adaya gözümüz gibi bakıyoruz.
Ne zaman gidilir?
Bozcaada rüzgarı ve soğuk suyu ile ünlü. Dolayısıyla niyetiniz deniz-kum-güneş tatili ise adanın en iyi zamanı Temmuz-Ağustos olacaktır. Haziran’da giderseniz ada henüz ısınmamış olabiliyor. Soğuk ve kapalı bir hava ile karşılabilirsiniz. Eylül’ün ilk iki haftası ise sezon bitmeye yakın, ada sakin, deniz her zamanki gibi soğuk olacaktır.
Bunun haricinde gezmeye ve birkaç gün keyif yapmaya İstanbul’a da yakın bir yere kaçayım derseniz Nisan-Mayıs aylarında da adaya gelinebilir ama denize girmeyi düşünmeyin bile. : )
Nerde kalınır?
Adada hemen her yer butik otel/pansiyon. Rum Mahallesi’nde birçok otel bulabilirsiniz, ancak çok önceden rezervasyon yapmanızı öneririz. Çünkü ada her yaz dolup taşıyor ve otel fiyatları çok pahalanıyor.
Bunun haricinde adanın arka tarafına doğru bir sürü bağ evi var. Eğer kalabalık bir grup iseniz bağ evi kiralamak da uygun bir seçenek olabilir. Yalnız merkeze sürekli gelip gitmek için araç kesinlikle gerekir. Dolayısıyla kendi aracınız yoksa merkezde kalmanızı tavsiye ederiz.
Bir diğer seçenek ise gezginlerin çok sevdiği ve en ucuz seçenek olan kamp yapmak. Adanın herhangi bir koyuna/tepesine kendi çadırınızı atıp kamp yapmak yasak yani jandarma kontrol ederse ceza yiyorsunuz. Adada bir tane kamp alanı var; o da Bozcaada Camping. İster kendi çadırınızla ister ordan çadır kiralayabildiğiniz kamp alanı Ayazma Plajı’na çok yakın ve adanın arka kısmında.
Kamp alanının seçenekleri şu şekilde; oradan çadır kiralarsanız günlük kişi başı fiyat 45 TL idi geçen sene. Kendi çadırınızla gidip sadece oranın duş, wc ve mangal alanını kullanınca bu fiyat 35 TL oluyor. Ancak bizim önerimiz oranın çadırını kullanmanız yönünde çünkü çadırların hepsinin içinde yastık/yorgan (evet yorgan çünkü gece çok soğuk oluyor) var. Alanın içinde oturma alanları, kafeteryası, park yeri ve wifi da var. Çadır haricinde bungalov ev kiralamak veya kendi karavanınızla gitmeniz de mümkün. Bungalov ev için günlük kişi başı fiyat yamulmuyorsak 65 TL idi ve kendi tuvaleti vardı. Alanın en üst kısmında bulunan mutfağında tüp yok ve ocağı kullanamıyorsunuz, sadece buzdolabı ve mangal alanı var. Bozcaada Camping’e de gitmeden rezervasyon yapmanızı öneririz, özellikle festival zamanları orası da dolu oluyor biz geçen sene kendi çadırımızla bile yer bulamadık. Rezervasyon için numarasını arayıp söyledikleri hesaba kapora atmanız gerekiyor onlar da size çadır veya bungalovunuzu ayırıyor.

Ada’ya Ulaşım:
Ada’ya İstanbul’dan kendi aracınızla gelecekseniz, İstanbul-Geyikli size bağlı olarak 4-5 saat sürüyor. Bunun 30-40 dk’sı ise feribot yolculuğu. Geyikli İskele’den feribot ile adaya 40 dk’da geçiyorsunuz. Ancak hafta sonu feribot sırası inanılmaz yoğun, feribot için rezervasyon yapmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Otomobil için ada feribotu ücreti -2021 Temmuz ayı itibariyle- 85 TL.
Kendi aracıyla gelmeyecekler için; Geyikli’ye gelen otobüsler ile Geyikli İskele’ye gelip yine feribota bineceksiniz. İstanbul-Geyikli otobüs fiyatları 90-100 TL civarı,yolculuk 6 saat sürüyor. Bizim favori otobüs firmamız bu yazımızda da sponsorumuz olmayan Pamukkale. :d Ada feribotu yaya ücreti 14 TL. Feribot saatlerini şu siteden kontrol edebilirsiniz.

Ada İçi Ulaşım:
Ada’nın ön kısmı küçük ve her yer yürüme mesafesinde. Ada’nın arka kısmına gitmek için ise merkezden minibüsleri kullanabilirsiniz. 15 dk’da Ayazma Plajı’na varıyorsunuz. Minibüs 6 TL. Yalnız son minibüs saatini sormakta fayda var. Yine de daha serbest dolaşmak, her koya uğramak ve Polente tepesine gitmek için araç gerekiyor. Yaya olarak gelenler araba kiralamak için merkezde bulunan Akyüz Rent Car’dan araba/motor kiralayabilirler. Diğer bir seçenek de bisikletinizle gelip gezmek, ancak bisikletle adanın arkasına kadar gitmek epey yorucu olabilir baştan söylemesi.

Gezilecek Yerler ve Yapılacak Şeyler
1. Bozcaada Rum Mahallesi:
Adaya geldiğinizde ilk varacağınız yer Rum Mahallesi. Yıllarca Rumlar ve Türkler’in beraber yaşadığı Bozcaada’da Rum kültürünün ve mimarisinin etkisi çok net görülüyor. Beyaz küçük evler, renkli kapılarıyla mahalle gerçekten çok şirin. Bunun yanı sıra hemen her yerde göreceğiniz sokak sanatı ve duvar resimleri adayı özel kılıyor. Özellikle adanın ünlü resim öğretmeni Cemil Onay’ın duvar resimleri en çok fotoğrafı çekilenler arasında. Adaya sırf bu resimleri görüp gelenler bile var, instagramcılar yaşadı. :p
*Meryem Ana Kilisesi:
Rum Mahallesi’nin tam ortasında bulunan kilise Rum Ortodoks mezhebe aitmiş. Kilisenin tarihi 1869’a dayanıyor. Sadece Pazar sabahları saat 8:00’de yapılan ayine katılırsanız kilisenin içini görebiliyorsunuz.
*Bozcaada Kalesi:
Feribotla adaya yaklaşırken dikkatinizi çeken ilk şey bu kale olacak. Kalenin içinden Bozcaada’ya bakabilir, bol bol fotoğraf çekilebilirsiniz.:) Kale 10.00 – 20.00 saatleri arasında ziyarete açık. Kaleye giriş ücreti öğrenciler için 5 TL, tam bilet 10 TL.
Bu yıl itibariyle kale içinde her gün 21:30’da açık hava sineması oluyor, Bağbozumu Festivali’nde kale içinde konserler veriliyor.

2. Polente Rüzgar Gülleri:
Adada yapılmadan dönülmemesi gereken aktivitelerden biri kesinlikle Polente’ye gidip güneşi batırmak. Tamamen bakir ve doğal olan tepe adanın arka tarafında kalıyor. Tabelaları takip edince kolayca bulabilirsiniz veya akşam 7 gibi herhangi bir arabanın peşine takılsanız bile bu tepeye çıkarsınız. : ) Ada için rüzgar gülleri çok önemli. Tepede bir tarafta rüzgar gülleri bir tarafta güneş batışını izlerken piknik yapabilirsiniz. Gitmeden hazırlıklı gitmenizi öneririz çünkü tepede hiçbir tesis yok. Katlanır sandalyenizi, şarabınızı ve atıştırmalıklarınızı almayı unutmayın! Ada akşamları biraz soğuk olabiliyor, yanınıza ona göre kapüşonlu bir şeyler almayı düşünebilirsiniz.


3. Caz Festivali:
Bozcaada Caz Festivali, genelde Temmuz ayında oluyor. Epey zevkli geçiyor ve birçok ünlü sanatçı geliyor. Caza ilgisi olanlara duyurulur.: )
4. Şarap Tadımı:
Ada üzüm bağları ve dolayısıyla şarabı ile ünlü. Merkezde eskiden şarap tadımı vardı ancak şuan sadece şarap dükkanlarının bağ evlerinde/fabrikalarında oluyor. Şarap sevenler katılabilir. Corvus, Talay, Çamlıbağ, Ataol gibi birçok şarap markası mevcut. Hepsi de birbirinden başarılı.
Bağ evleri haricinde merkezde şarap tadımı yapabileceğiniz yerler; Tenedion Winehouse ve Mozart Cafe. 9-10 çeşit şarap deneyimleyebiliyorsunuz.

5. Bağbozumu Festivali:
Panayır havasında geçen Bağbozumu Festivali adanın en eski festivallerinden, her sene Eylül ayında gerçekleşiyor. İşçiler ve konuklar traktörlere binerek bağlara gidiyorlar, keyifli vakit geçiriyorlar. Toplam 3 gün süren festivalde aynı zamanda kalenin içinde de konserler veriliyor.
Plajlar:
Öncelikle plajdan beklentiniz beach club tarzı müzikli kopmalı yerler ise Bozcaada’nın size göre olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü her plajı/koyu sessiz sakin ve pek tesis bulunmuyor. Şimdi ayrıntılı anlatalım!
1. Ayazma:
Bozcaada’nın en ünlü ve halk plajı olan Ayazma Plajı adanın arka tarafında kalıyor. Merkezden bineceğiniz minibüslerle 15 dk’da gidebiliyorsunuz. Plajın ismi gerçekten hakkını veriyor, su buzzz gibi. Plajın yukarısında yemek yiyebileceğiniz restoranlar mevcut.

2. Akvaryum Koyu:
Kendi aracınızla ulaşabileceğiniz Akvaryum Koyu Ayazma’ya göre daha minik, kendi halinde bir koy. Şezlong, şemsiye ve çevresinde hiçbir tesis yok dolayısıyla uzun kalacaksınız kendi şemsiyenizi, yemeğinizi götürmeniz tavsiye ederiz.
3. Beylik Koyu:
Burası nerdeyse tüm Bozcaada fotoğraflarında görülen meşşhur batık geminin olduğu koy. 2014’te fırtına yüzünden kumsala sürüklenerek karaya oturan yük gemisi sarımsak taşıyormuş. Ancak geçen sene gemi kaldırılmış.. Şanslıyız ki biz gidip görmüş hatta tırmanıp içine bakmıştık. Epey kötü kokuyordu. : )
Koyla ilgili olarak yine şezlong ve hiçbir tesisin olmadığı ıssız bir koy. Koya inmek için biraz yokuş iniyorsunuz. Suyu Bozcaada’nın her yeri gibi soğuk ve massmavi. : )
4. Sulubahçe Plajı:
Ayazma Plajı’nın hemen yanında yer alan Sulubahçe, Ayazma kadar kalabalık değil. Plaj girişinde de soyunma kabinleri ve 1 TL ile çalışan duşlar var. Ancak çok yakınında bir tesis yok, en azından yanınızda su götürmeyi unutmayın.
Şezlong ve şemsiye ücreti: 15 TL.
Bizim için çok özel ve güzel olan Bozcaada’yı umuyoruz ki iyi tanıtabilmişizdir. Tatilinize biraz yararımız olursa ne mutlu bize.:)
Bozcaada Yeme-İçme Rehberi için şöyle alalım.
Sevgiler, TIME TO GO!
Bizi Instagram’da takip etmek isterseniz şöyle buyrun.
Gezilecek yerlerin haritadaki yerleri:
One thought