
Bergama, bir hafta sonu kaçamağı yaparak hem gezip hem dinlenebileceğiniz bir yer. Dikili koylarında yüzüp, kültür dolu bir antik kenti gezmekle kalmayıp bir yayla bile görebilirsiniz. Lezzetli yeme-içme mekanları da cabası!
Ne zaman gidilir?
Bergama gezisini, Dikili koyları ile birleştirmenizi önereceğimiz için bu bölgeye yazın gitmenizi söyleyeceğiz. Bahar aylarında da gezmek keyifli olur ama aklınız Dikili’nin masmavi koylarında kalabilir bizden söylemesi. 🙂
Nasıl gidilir?
Bergama’ya İzmir’den 1.5, İstanbul’dan 4 buçuk saatte araçla ulaşabiliyorsunuz. İzmir otogarından dolmuşlarla da gitmek mümkün. Kısacası Bergama’ya ulaşım kolay. : )
Nerede kalalım?
Attalos Suites Hotel bizim bu gezideki yıldızımız oldu. Güzel dekore edilmiş bahçesi ve avlusu çok hoşumuza gitti. Kahvaltısını da çok beğendik. Kendilerini arayarak veya airbnb üzerinden rezervasyon yapabiliyorsunuz. Şu linke tıklayarak oteli inceleyebilirsiniz. Burada kalmayacaksanız bile bahçesinde bir şeyler yiyip vakit geçirmenizi kesinlikle tavsiye ederiz.
*Gezilecek yerler:
1. Pergamon Antik Kenti:
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Pergamon Antik Kenti için 1.5-2 saat ayırmak lazım çünkü Pergamon epey büyük bir antik kent. Akşam üstü hava biraz serinleyince giderseniz daha çok keyif alırsınız.
Antik kent yaz döneminde 18:30’da kapanıyor.
*Müzekart ile giriş ücretsiz.
Spor ayakkabı ve su ile gitmeniz tavsiye edilir.
Pergamon Akropolü, havzadaki en yüksek tepeye inşa edilmiş. Akropol içerisinde kral sarayları, tapınak, tiyatro ve diğer antik kent unsurları varmış. Ülkemizdeki en dik antik tiyatroyu aşağıdaki fotoğrafta görebilirsiniz.

2. Kızıl Avlu:
İsmini yapıda kullanılmış kırmızı tuğlalardan alan Kızıl Avlu bir Roma tapınağı. Tapınak, Antik Yunan’dan hala ayakta kalabilmiş en büyük Roma yapılarından.
*Giriş Müzekart ile ücretsiz, müzekartsız 10₺.

3. Kale Mahallesi:
Akropol’ün alt kısmında kalan yerleşim yerlerinde eski Rum evleri var. Çoğu 1800’lü yıllarda yapılmış. Bu evlerin büyük bir kısmı boşaltılmış.. Bir kısmıysa ya pansiyon ya da yerleşim yeri olarak kullanılmaya devam ediyor. Sokakları gezmesi çok keyifli, fotoğrafını çekmelik rengarenk kapılar ve evler var. 🙂
4. Bergama Halıcıları:
Bergama’nın kilim ve halıları çok meşhurmuş. 16. yüzyıldan 19.yüzyıla kadar çok rağbet gören Bergama halılarını Avrupalı ressamlar tablolarında kullanmışlar. Yol üzerinde göreceğiniz kilim ve halılar görsel olarak da güzel duruyor.

5. Asklepion:
MÖ 4.yy’de kurulduğu düşünülen Asklepion, ismini Antik Yunan’da sağlık ve tıp tanrısı olarak bilinen Asklepion’dan alıyor. Burası ayrıca dünyanın ilk psikiyatri hastanesi ve tedavi amaçlı ilk kez afyon maddeli ilaçlar kullanan şifa merkeziymiş.
*Müzekart ile giriş ücretsiz.
6. Kozak Yaylası:
Bergama’da fazla vaktiniz varsa ve doğada olmak isterseniz, Kozak Yaylası en çok önerilen yerlerden. Piknik yapabilir, yaz sıcağında serin serin oturabilirsiniz.
7. Dikili Koyları:
*Bergama’ya kadar gelmişken Dikili‘nin güzel koylarıyla rotanızı tamamlamak bizce çok mantıklı. Biz bu yaz Pissa Koyu‘na gitmiş ve çok beğenmiştik. Pissa Koyu; hiçbir işletme olmayan, tertemiz bir koy. Yalnız hafta sonları gitmenizi önermeyiz, aşırı kalabalık oluyor.
Pissa haricinde Fame Beach, Killik Koyu da en çok duyduklarımız arasında. Bir de Dikili tekne turu konusu var; Dikili koyları masmavi ve çok güzel, bir gününüzü bu tura ayırırsanız pişman olmazsınız.
Yeme-içme:
Bergama tulum peyniri, köfte, ciğer, çığırtma Bergama’da denemeniz gereken yiyecekler.
Çiçeksever Köfte‘de köfte piyaz veya ciğer yemenizi tavsiye ederiz. Bergama Sofrası çığırtma için en çok önerilen yerlerden.
Meşhur Yenigün Kahvaltı‘da mütevazi bir kahvaltı edebilirsiniz.
Casa Regina instagramları için şöyle link bırakalım. Burayı bir ay öncesinden bile full dolu olduğu için deneyimleyemedik ama haftanın sadece belirli günlerinde çalışan, çok güzel pizzaları olduğu söylenen bir yer. Siz denerseniz bize de söylersiniz artık. : )
Sevgiler, TIME TO GO!
Bizi Instagram’da takip etmek isterseniz şöyle buyrun.
Gezilecek yerlerin haritadaki yerleri: