
Bozcaada’nın kendine özgü tatları çok çeşitli ve güzel olduğu için yeme-içme rehberini ayrıca yazmak istedik. Gezi rehberi ve plajlara bakmak için ise şöyle tıklayabilirsiniz. Bozcaada, adadaki üzüm bağları dolayısıyla şarabı, reçelleri özellikle de domates reçeli ve kurabiyeleri ile ünlü.
*Kahvaltı ve atıştırmalık:
1. Çiçek Pastanesi:
Adanın şüphesiz en meşhur ve adayla özdeşleşmiş mekanı Çiçek. Ada’ya gelince ilk uğranan -en azından bizim uğradığımız- yer. Hevesinizi kırmak istemeyiz ama adanın yerlisi olan arkadaşlarımızdan öğrendiğimiz kadarıyla; aslında bu kurabiyeler Bozcaada’ya özgü yani buradan çıkma değilmiş. Hatta eskiden adada zaten keçi bile yokmuş ki keçi sütünden kurabiye yapılsın. Bu kurabiyeler Rumların yaptığı kurabiyelermiş daha sonra da adada yapılmaya başlanmış ve çok ünlenmiş. Neyse.. biraz pr çalışması olan bu kurabiyelerin overrated olduğunu söyleyeceğimizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü tatları cidden çok güzel. Kurabiyeleri o kadar beğeniliyor ki 3’ü kafe biri fırın olmak üzere Çiçek Pastanesi’nin adada 4 tane şubesi var. Hepsi de merkezde. Damak çatlatan, damla sakızlı, badem lokumu en ünlü kurabiyeleri. Benim –Simge- favorim damak çatlatan Mehmet’inki damla sakızlı oldu. : ) Kilosu sanıyoruz ki 70 TL civarı.(öh) Kafelerinde sadece kurabiye değil, kahvaltı, hamur işi ürünler, çay kahve gibi birçok seçenek var. Yalnız bu sene kafenin kapısına kredi kartı geçmiyor yazmışlar, ona göre gidin deriz. Bu kadar meşhur bir kafede kart geçmemesi de ayrı bir ironi tabi.
2. Koreli:
Ayazma Plajı’nın hemen üst tarafında bulunan Koreli, Adanın arka kısmında en sevdiğimiz yer. Hem kahvaltısı çok başarılı hem de öğlen denizden çıkıp atıştırmalık mezeleri çok lezzetli. Özellikle ev yapımı patates kızartması şiddetle tavsiye edilir. Bu arada Koreli’de alkol de mevcut, akşam yemeğine de gidilebilir ama biz hep gündüz gittiğimiz için bu kısımda yazmayı tercih ettik.
3. Patiska:
Aslında bir bağ-evi oteli olan Patiska’ya dışarıdan sadece kahvaltısı için giden çok insan var. Ortamı güzel; ferah ve rahat, çalışanları kibar ve güleryüzlü. Kahvaltısı çok leziz ve fiyatı 50 TL. Sınırsız çay ve kahve bu fiyata dahil. Yalnız kredi kartı geçmiyor, nakit çalışıyorlar. Gitmeden rezervasyon yapmanızı tavsiye ederiz.
4. Boboz&No 8:
Bu iki mekan adanın sandviç-atıştırma kafeleri. Daha çok Akvaryum Koyu veya Polente Tepesi gibi tesis olmayan yerlere giderken şarap yanında sandviç ve meze almak için biçilmiş kaftan. Kendi sandviçinizi; malzemelerinizi seçerek oluşturabiliyorsunuz, meze için de güzel paketleri var. Yalnız günbatımı saatine yakın çok kalabalık oluyor bilginiz olsun. Malum herkes atıştırmalığını kapıp Polente’ye gidiyor. : )

*Şarap/Meyhane:
5. Pavli:
Gün batımını seyretmek için en güzel yerlerden biri Pavli. Piknik alanı gibi doğayla iç içe bir ortamı ve güleryüzlü çalışanları var. Şarap menüsü epey geniş, peynir tabağı da güzeldi. Yalnız fiyatların ucuz olduğunu söyleyemeyeceğiz ama konumu ve ortamı için gidilebilir.
6. Talay Şarap:
Burayı sadece şarap alıp yanında götürmek isteyenler için yazıyoruz, bir mekan değil dükkan sadece. Bizim yıllardır şarabımızı aldığımız ve çok memnun kaldığımız bir yer.
7. Salhane:
Adanın merkeze yakın ama kayaların içinde saklanmış gibi bulunan restoranı Salhane’nin ambiansı çok hoş. Üstelik her sene burada mini konserler veriliyor, açık hava sahnesi kurdukları alanın çevresinde kayalara oturup konser dinlemek gerçekten çok zevkli.
Konumu: Ada merkezde Atm’lerin bulunduğu sokaktan devam edip, sola dönüp dar yolun sonuna kadar yürüyünce karşınıza çıkıyor. Bir akşamınızı geçirmenizi tavsiye ederiz.

8. Simyon Meyhanesi:
Meyhaneler arasında en ünlüsü en çok tavsiye edileni. Mezeleri gerçekten başarılı, ortamı ve fiyatı meyhaneler sokağındaki diğer mekanlardan çok da farklı değil. Güzel müzikleri ve kibar çalışanları var. Gidecekseniz mutlaka birkaç gün önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor, yer bulması çok zor.
9. Sandal:
Bizim denediğimiz diğer meyhane de yine meyhaneler sokağında bulunan Sandal. Simyon kadar dolu olmasa da yine de rezervasyon yapmak gerekiyor, mezeleri ve ortamını beğendik. Özellikle deniz ürünlerini tavsiye ederiz.
10. Vahit’in Yeri:
Ayazma Plajı’nın yukarısında bulunan Vahit’in Yeri’nin mezelerini çook başarılı buluyoruz. Fiyatları lezzetine göre ada ortalamasında diyebiliriz. Ayazma’ya giderseniz -ki gitmelisiniz- mezelerini denemeden geçmeyin.
11. Nevreste:
Adaya son gittiğimizde deneyimlediğimiz hizmeti güzel, mezeleri lezzetli bir meyhane. Özellikle levrek marini çok lezizdi. Meyhaneler sokağındaki her yer gibi rezervasyonsuz yer bulmak biraz zor. Fiyatları ortalama düzeyde ve kesinlikle değdiğini söyleyebiliriz.
*Kahve:
12. Coffee Shelter:
Adanın 3.dalga kahvecisi olarak en ünlü kahvecisi merkezde bir sokak arasında Coffee Shelter. Yeni açılan mekanın içi ahşap tasarım ve her gördüğümüzde dolup taşıyor. Kahvenizi take away de alabiliyorsunuz çünkü yer bulmak baya zor. Kahvelerini çok beğendik, acelem var yürüyerek içeyim diyorsanız iyi bir tercih olacaktır.
13. Veli Dede:
Çiçek Pastanesi’ne bir diğer alternatif de burası. Tatlıları ve kurabiyeleri efsane, kahveleri çook başarılı. Özellikle damla sakızlı Türk kahvesini çok seviyor ve adaya her gidişimizde İstanbul’a götürmek üzere yanımıza alıyoruz.
14. LimAda:
Diğer beğendiğimiz kahveci de LimAda. Kendisi hemen meydanın ve Çınaraltı Çay Bahçesi’nin karşısında diyebiliriz. Daha çok dışarıda oturma yerleri var, mekanın için kırmızı ağırlıklı tasarlanmış. Icelatte ve filtre kahvesini başarılı bulduk. Fiyatları da 12-14 TL civarıydı.
ps: Lalezar Kahvaltı Evi ve Cabalı Meyhane’yi beğenmedik. Gitmeyin diye yazıyoruz, içi boş ve abartılmış mekanlar. Lalezar’ın kahvaltısını yetersiz bulduk fiyatına göre. Cabalı Meyhane’nin de deniz kenarındaki şubesi güveçte karidesi güveçte getirmeyip, aynı ücreti isteyen bir yerdi en son deneyimlediğimizde. Biz gittik siz aynı hataya düşmeyin. 🙂
Umarız ki yazımızın size katkısı olur, güzel mekanlarda keyifli zaman geçirirsiniz. 🙂
Sevgiler, TIME TO GO!
Bizi Instagram’da takip etmek isterseniz şöyle buyrun.
One thought