
Mavinin her tonunu görmenin çok normal olduğu Marmaris, yanlış planlama yapmanız durumunda sizi üzebilecek, kendinize göre bir plan yaptığınızdaysa Türkiye’deki favori tatil yerlerinizden biri olabilecek bir yer. Marmaris’te bizi üzen şeyler genel olarak Merkez’de turist yoğun bölgelerdeki yozlaşmışlıktan kaynaklanıyor, doğru düzgün bir fırın bulup, gerçek bir kahvaltı yapmak gerçekten bizi uğraştırdı çünkü her yer English breakfast olmuş.. 🙂 Aşağıdaki haritada “Marmaris” olarak geçen, Marmaris merkezin sahile yakın kısımları gerçekten küçük bir İngiliz mahallesi gibi. Merkezi çok kötülemiş gibi olduk ama hakkını da yemeyelim, buradan kalkan tekne turlarının uğradığı koylar gerçekten çok güzeldi ve fiyatları da uygundu.
Gelgelelim, Marmaris merkezin daha güneyinde kalan çoğu yer tam bir cennet. Özellikle Bozburun, Söğüt ve Selimiye üçlüsü bu bölgedeki favorilerimiz. Bu üçlüyü bu kadar çok sevmemizin nedeniyse yoğun turist akınına henüz uğramamış olmaları, kendilerine has sakin atmosferleri ve tabi ki müthiş koyları.
Ne demiş Ortaçgil:
“En küçük bir ses bile sanki gök gürültüsü
İçim kıpır kıpır deniz kıpırtısız”
Konusu açılmışken şarkıyı da yazıya ekleyelim 🙂 Okurken iyi gideceğini düşünüyoruz.
Rota Önerisi:
1. Gün: Akyaka’da bir mola, kısa bir keşif, sonrasında İncekum Plajı.
2. Gün: Sedir Adası (Kleopatra Plajı & Kedrai Antik Kenti), -sonraki gün sabah tekne turunu yakalamak için- akşam Marmaris’e geçiş ve konaklama.
3. Gün: Marmaris merkez çıkışlı tekne turu.
4. Gün: Delikyol Koyu & Selimiye.
5. Gün: Bozburun çıkışlı Söğüt tekne turu.

Marmaris çoook geniş, gezmesi zaman alan ve çok fazla yüzülecek güzel koyu & plajı olan bir bölge. Çevresinde gezilecek Dalyan, Göcek, Datça, Akyaka gibi müthiş yerler olması da cabası! 🙂 Dolayısıyla bizim bu bölgedeki favori yerlerimizin rotası bu şekilde ancak sizin daha fazla gününüz varsa aşağıda bahsedeceğimiz yerlerden rotanıza göre eklemeler yapabilirsiniz. Mesela rotanıza Akyaka’yı ekleyebilir veya Selimiye’deki günlerinizi artırıp buradan kalkan ve Kameriye adasına uğrayan tekne turlarına katılabilirsiniz. 🙂
Ne zaman gidilir?
Bu bölge için tabi ki Haziran-Ekim arasındaki ayları önereceğiz. Birazdan bahsedeceğimiz muhteşem koylarda yüzmek için aksi düşünülemezdi zaten! Biz 2020 Ekim ayında gittiğimizde deniz suyu biraz soğuk gelse de keyifle yüzdük. Sezon kapanmaya yakın olduğu için hem sakin hem de uygun fiyatlı bir tatil yaptık. Yani bu bölge için Ekim ayında da tatil yapmayı düşünebilirsiniz.
Nasıl gidilir?
Marmaris’e en yakın havalimanı Dalaman Havaalanı. Araçla 1 saat gibi bir süre sonunda Marmaris merkeze ulaşıyorsunuz. Ancak bizim Marmaris’te en sevdiğimiz yerler lokasyon olarak daha güneyde. Selimiye & Bozburun & Söğüt üçlüsüne ulaşmak için 1 saat daha gitmeniz gerekiyor.
Marmaris bölgesi turistik olarak çok gelişmiş olduğu için toplu taşıma seçenekleri yaygın olsa da, bizim her yazıda söylediğimiz gibi gezinizden en yüksek verimi almak için bu bölgeyi de araçla gezmek şart. Kiralama seçenekleri çok geniş, Dalaman Havaalanı’ndan kiralayacağınız herhangi bir araç işinizi görecektir; yollar gayet düzgün.
Nerede kalınır?
Marmaris merkezde önerebileceğimiz bir yer yok çünkü çok seçenek var ve bunlar birbirinden çok farklılaşmıyor. Biz Marmaris merkeze genelde akşam saatlerinde gidip, oteli sadece sabahki tura yetişmek için kullanıyoruz, o yüzden otele çok önem vermedik şu ana kadar. Marmaris’e şimdiye kadar 3 kez gittik; 2019 Temmuz, 2020 Temmuz ve 2020 Ekim ayları: bunların tamamında uygun fiyatlı otel bulabildik. Merkezde yer alan ve limana yakın olan otelleri tercih etmenizi öneririz.
Biz Marmaris gezilerimizde daha çok Bozburun’da konaklamayı seçiyoruz. Bu şekilde hem bize uygun olan sakin atmosferi yakalamış, hem de Selimiye ve Söğüt’e yakın olmuş oluyoruz. Bozburun’da birkaç kez kaldığımız Şirin Haus uygun fiyatlı, kahvaltısı güzel ve temiz bir oteldi. Airbnb üzerinden veya arayarak kendilerine ulaşabilirsiniz.
Marmaris hakkında genel bilgiler tamamsa geçelim gezilecek ve yüzülecek yerlere!
Gezilecek & Yüzülecek Yerler:
1. Sedir Adası, Kleopatra Plajı & Kedrai Antik Kenti:
Çamlı İskelesi’nden tekneye atlayıp yaklaşık 25 dakikalık inanılmaz kötü müzikli bir yolculuk sonunda Sedir Adası‘na ulaşıyorsunuz….. Bu tekne fiyatı gidiş-dönüş 30 ₺. Ada, komple arkeolojik alan olarak tanımlanmış durumda. Dolayısıyla tekneden indikten sonra gişelerden geçerek adaya giriyorsunuz. Adaya geçeceğiniz iskelenin yanında bir otopark mevcut, aracınızı oraya ücretsiz olarak bırakabiliyorsunuz. İskelenin konumu için tıklayın. *Müzekart ile giriş ücretsiz.
Kleopatra Plajı’na tekrar gelecek olsak ya sabah saatlerinde ya da 15:00’ten sonra gelmeyi tercih ederdik. Çünkü öğle saatlerinde plaj çok kalabalık, şezlong bulmakta zorluk çekiyorsunuz. Ancak plaj ve suyu aşırı güzel, arkada palmiye ağaçları önünüzde masmavi deniz, ulaşımı meşakkatli olsa da gelmeye kesinlikle değer. Antik kent için ise geçici ahşap patikalar kurulmuş, biraz yorucu ama doğaya uyumlu ve keyifli bir yol.
Not: Plajda sadece bir büfe var ve fiyatları çok saçma, söylediğiniz yiyeceklerin gelmesi de saatler sürüyor. Siz siz olun buraya yeme-içme anlamında hazırlıklı gidin.
2. İncekum Plajı:
Sedir Adası’na çok benzettiğimiz -suyu ve kumu neredeyse aynı olan- İncekum Plajı’na araç giremiyor. Bir yere kadar aracınızla gidip daha sonra traktöre biniyorsunuz. Kişi başı 20₺ karşılığında 5 dakika süren bir yolculuk sonunda plaja ulaşıyorsunuz. Buraya erken saatlerde gitmenizi şiddetle öneriyoruz, öğleden sonra çook kalabalık oluyor.
3. Marmaris Tekne Turu:
Marmaris merkezden kalkan tekne turlarının büyük çoğunluğu aynı kalitede diyebiliriz, kendinize özel tur ayarlamadıkça bu konuda çok düşünmenize gerek yok gibi. Merkezden kalkan turlar genel olarak kalabalık ve tekneler bizim alıştıklarımıza göre -Kaş, Göcek vs.- biraz daha büyüktü. Bu teknelerde çalan müziklere bir an önce Turizm Bakanlığı’nın bir düzenleme getirmesi gerekiyor bu arada…………
Biz Doğan Güneş teknesi ile tura katılmıştık, fena değildi, fiyatı ortalamaya göre uygundu.
Koylar o günün hava durumuna veya kalabalığa göre kaptanın insiyatifinde değişebiliyor ama mutlaka sizi birbirinden güzel koylara götürüyorlar. Bizim tekne turuyla gittiğimiz koylardan birkaçı:
*Gebe Kilisesi & Koyu:
Aşağıdaki fotoğrafta da göreceğiniz gibi -tekne sayısı çok olsa da- koy çok sakindi ve suyu muhteşemdi. Sahilden yukarı bakınca eski Gebe Kilisesi’nin kalıntılarını görmek de mümkün.

*Çiftlik Koyu: Bu koy da bizim tekne ile gittiğimiz harika bir koydu. Ancak karadan da ulaşım mümkün ve plajda oldukça büyük bir otel de mevcut.

*Lacivert Koyu:
Tekne turunun bizi götürdüğü başka bir favori koyumuz da burası. Burası tam olarak izole bir koy olmadığı için hafif dalgalıydı ama suyu muhteşemdi.

4. Delikyol Koyu:
Delikyol, Selimiye’de bulduğumuz sessiz, sakin ve çok keşfedilmemiş, kendine ait iskelesi de olan bir koy. Şezlong kiralayabilir, koyun tek işletmesi olan Deniz Restaurant’ta bir şeyler yiyebilirsiniz. Biz gittiğimizde hava biraz bulutlu olduğu için koyda biraz yüzüp ayrılmıştık. Güneşli bir günde Delikyol’un çok daha güzel olacağını düşünüyoruz.

5. Selimiye Çıkışlı tekne turu ve Kameriye Adası:
Selimiye’den kalkan tekne turları içinde en popüler olanı Kameriye Adası‘na uğrayanlar; ama biz Selimiye’ye 3 kez gidip hiçbirinde bu tura katılma fırsatı bulamadık; 2021’de fırsat buluruz diye umuyoruz. 🙂
Ayrıca Selimiye ve Bozburun’da kıyı bandında birçok restoran var. Gündüz şezlong koydukları iskelelere akşam masalar koyarak güzel bir atmosfer oluşturmuşlar.
6. Kız Kumu Plajı:
Orhaniye yolu üzerinde bulunan Kız Kumu Plajı, denizin ilerleyen kısımlarında sığlaştığı için insanlar denizin üzerinde yürüyor gibi duruyor. Fotoğraf çekilmek için şöyle bir uğrayabilirsiniz.
7. Bozburun Çıkışlı Tekne turu & Söğüt Köyü:
Bizim Türkiye’de gördüğümüz en güzel deniz kesinlikle Söğütköy koyları özellikle de Üçtaşlar. Böyle bir rengi hiçbir yerde görmedik desek abartmış olmayız. Bu muhteşem koyların çoğuna karadan ulaşım yok.. Bozburun’dan kalkan tekne turları ile Üçtaşlar, Çomçalık, Değirmen adası koylarına gidiyorsunuz. Tekne turları Marmaris merkezdeki gibi çok kalabalık olmuyor ayrıca sessiz bir tur yapıyorsunuz, müzik çalmıyor ve kafanızı dinleyebiliyorsunuz. Bu bizim için çok önemli bir kriter….. Fiyatlar 100-150 ₺ civarı, öğle yemeği ve meyve, çay gibi ikramlar yapıyorlar. Bizim buradaki tekne önerimiz Ercan Kaptan’ın teknesi olacak. Tekne 6-7 kişilik küçük bir tekne olduğu için arkadaşlarınızla toplanıp kiralayabilir ve size özel bir tur yapabilirsiniz. İstediğiniz koyda istediğiniz kadar vakit geçirip rotada değişiklikler yapma esnekliği kazanabilirsiniz. Ancak daha büyük teknelere göre dezavantajı ise: tüm tekneyi kapatmak 5 kişi de kiralasanız biraz daha pahalıya geliyor. Öğle yemeği yok, kaptan sizi Söğütköy’e 1 saatliğine (veya siz ne kadar zaman isterseniz) bırakıyor oradaki restoranlarda yiyorsunuz veya hazırlıklı gelip teknede yiyebiliyorsunuz. İsteyen olursa Ercan Kaptan’ın numarasını instagram dm üzerinden paylaşabiliriz.

*Yeme-İçme meselesi:
Bozburun’da:
Buradaki favori mekanımız Osman’s Place, özellikle sıcak atıştırmalıkları ve mezeleri çok başarılı. Fiyatlarını da bu bölgeye göre uygun bulduk. Gitmeden önce, özellikle deniz kenarında bir masa istiyorsanız rezervasyon şart.
Üzüm Restoran‘ın ambiansı çok hoştu, mezeleri ve ara sıcakları da lezzetliydi.
Karadut No 12‘de tatlı molası verebilir veya kahvaltı yapabilirsiniz. Hem ambiansını hem lezzetini beğendik.
Selimiye’deki Hidayet’in Yeri‘nde keyifli bir akşam geçirebilirsiniz. Rezervasyonsuz yer bulmak biraz zor söylemiş olalım.
Vedat Milor’un tavsiyesi olan Ahtapotçu Mehmet’in Yeri‘nde ahtapot yemeden de Söğüt’ten ayrılmayın. Fiyatları ortalamaya göre biraz yukarıda ama buna değiyor gibi.
Marmaris gezi notlarının sonuna geldik! Dediğimiz gibi fırsat bulursanız Marmaris rotanıza Datça’yı ve/veya Göcek’i de ekleyebilirsiniz.
Datça gezi notları yazımızın linkini de buraya bırakalım.
Sevgiler, TIME TO GO!
Bizi Instagram’da takip etmek isterseniz şöyle buyrun.
Son olaraaak, gezilecek yerlerin haritadaki yerleri:
Geçen sene malum yangınlar yüzünden tatilimizi yarıda bırakıp dönmek zorun kalmıştık. Marmaris gerçekten eşsiz bir yer umuyorum ki kısa zamanda tekrardan gitme şansını buluruz.
BeğenLiked by 1 kişi